Vesti
Politika

Rama u Prištini: Počela da radi zajednička energetska mreža

Zajednička albanska i kosovska energetska mreža počela je da radi danas, konekcija je u potpunoj funkciji, čime je Priština ušla na međunarodno energetsko tržište, rekao je albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare.
Rama u Prištini: Počela da radi zajednička energetska mreža
Edi Rama ( Foto europeanwesternbalkans)

Edi Rama je na kraju posete Prištini izjavio da želi da razjasni činjenicu da je tu zbog jedne novonastale potrebe – kako bi dao punu podršku Prištini i svim njenim političkim predstavnicima "u uslovima kada se desilo nešto teško".

"Ovde se radi o korišćenju instrumenta za čišćenje političke scene na Kosovu ili oduzimanja države. Taj koji to radi je zaslepljen mržnjom. Albanija ima obavezu da podrži Kosovo bezuslovno", rekao je Rama.

Rama: Balkanski mini-Šengen u interesu Albanaca

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je balkanski mini-Šengen u interesu Prištine i Tirane.

Albanski premijer je naglasio da je to strateški interes Albanaca, prenosi prištinska Koha.

"Što se mene tiče, balkanski mini-Šengen je u interesu Albanije i Kosova. Da nismo izgubili vreme sa svim vrstama graničnih prelaza, bilo bi to poput dolaska iz Prištine ovde na aerodrom", rekao je Rama.

Prištinski mediji preneli su ranije da će sporazum o balkanskom mini-Šengenu biti postignut na sastanku 27. juna u Vašingtonu, koji odložen nakon podizanja optužnice Specijalnog suda protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

 Ostale vesti

Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020
Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020