Vesti
Politika

Rama u Prištini: Počela da radi zajednička energetska mreža

Zajednička albanska i kosovska energetska mreža počela je da radi danas, konekcija je u potpunoj funkciji, čime je Priština ušla na međunarodno energetsko tržište, rekao je albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare.
Rama u Prištini: Počela da radi zajednička energetska mreža
Edi Rama ( Foto europeanwesternbalkans)

Edi Rama je na kraju posete Prištini izjavio da želi da razjasni činjenicu da je tu zbog jedne novonastale potrebe – kako bi dao punu podršku Prištini i svim njenim političkim predstavnicima "u uslovima kada se desilo nešto teško".

"Ovde se radi o korišćenju instrumenta za čišćenje političke scene na Kosovu ili oduzimanja države. Taj koji to radi je zaslepljen mržnjom. Albanija ima obavezu da podrži Kosovo bezuslovno", rekao je Rama.

Rama: Balkanski mini-Šengen u interesu Albanaca

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je balkanski mini-Šengen u interesu Prištine i Tirane.

Albanski premijer je naglasio da je to strateški interes Albanaca, prenosi prištinska Koha.

"Što se mene tiče, balkanski mini-Šengen je u interesu Albanije i Kosova. Da nismo izgubili vreme sa svim vrstama graničnih prelaza, bilo bi to poput dolaska iz Prištine ovde na aerodrom", rekao je Rama.

Prištinski mediji preneli su ranije da će sporazum o balkanskom mini-Šengenu biti postignut na sastanku 27. juna u Vašingtonu, koji odložen nakon podizanja optužnice Specijalnog suda protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

 Ostale vesti

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020