Vesti
Politika

Rama: Pokušaj ukidanja Specijalnog suda greška

Albanski premijer Edi Rama kritikovao je kosovske političare u vezi sa inicijativom za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, poručivši im da se ponašaju „kao krava koja daje mnogo mleka, a onda šutne kantu i prospe ga".
Rama: Pokušaj ukidanja Specijalnog suda greška
Edi Rama (Foto politiko.net)

Učestvujući u tok-šou emisiji televizije Vižn plus, Rama je prozvao predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija da, "umesto da rešavaju velike probleme koje Kosovo ima, oni se trude da naprave nove".
Osvrnuvši se na poslaničku inicijativu za ukidanje Specijalog suda, Rama je rekao da je to greška koja bi ih suočila sa ozbiljnim posledicama jer, prema njegovim rečima, to nije ništa drugo nego "izdaja" saveznika koji su im pomogli u "stvaranju kosovske države".

Prema Raminim rečima, Priština nikako ne bi trebalo da stvara nove probleme koji će "paralizovati Kosovo, već treba da se fokusira na rešavanje problema sa Beogradom kroz dijalog".

"Stvaranjem ovakvog problema, ponašaju se kao krava koja daje puno mleka, a onda šutne kantu i prospe ga", rekao je Rama za pokušaj trojice kosovskih lidera da ukinu Specijalni sud.

U Haradinajevom kabinetu kažu da ne znaju za ovu Raminu izjavu i da ne žele da je komentarišu.

Halil Matoši, politički savetnik Ramuša Haradinaja, kratko je za Gazetu ekspres rekao da ne želi da komentariše pisanje medija u Albaniji.

"Kosovska vlada ne komentariše izjave albanskog premijera Edija Rame", rekao je Matoši.

Inače, trojica kosovskih lidera koji su u početku podržavali poslaničku inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, pod snažnim pritiscima i pretnjama da bi to moglo da ih suoči sa ozbiljnim posledicama, odustali su od te namere.

Prvi je to učinio Veselji, potom Haradinaj, a juče i Tači, koji je, inače, rekao da je formiranje Specijalnog suda "istorijska nepravda" za kosovske Albance.

Lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ranije je rekao da se Tači nije ozbiljno zalagao za ukidanje Specijalnog suda, već da je pokrenutom inicijativom samo hteo da vidi da li se njegovo ime nalazi na listi osoba protiv kojih će biti podignuta optužnica.

Tači je juče rekao da ne zna imena onih koji će biti optuženi, kao ni šta će sadržavati optužnica, i uverio svoje sugrađane da ne postoji ništa zbog čega bi trebalo da se plaše Specijalnog suda.Ostale vesti

Episkop Irinej pisao Blinkenu o nasilju nad Srbima
Episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević pozvao je državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da "učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima, prenosi B92.
  • 23.04.2021
Vučić: U nedelju putujem u Brisel, biće naporni i važni dani
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u nedelju, 25. aprila putuje u Brisel, gde će razgovarati sa zvaničnicima Evropske unije, a da se nada da će u maju biti nastavljen dijalog sa Prištinom.
  • 23.04.2021
“Sporazum”: Brisel čeka pregovarače
Političke volje za nastavak Briselskog dijaloga nema ni među pregovaračima, ali ni u skupo plaćenom posredničkom timu Evropske unije, ocenili su sagovornici emisije “Sporazum”.
  • 23.04.2021
Vučić s Masom: Nama je potreban mir sa Albancima
Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom. Istakao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja. Mas je naglasio da će Nemačka biti pouzdan partner Srbiji za brže pridruživanje EU.
  • 23.04.2021
Ministar spoljnih poslova nemačke doputovao u Beograd

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas doputovao je u zvaničnu posetu Srbiji.

  • 23.04.2021
Hajko Mas: Ideja o novim granicama opasna i nerealna
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da je rešavanje pitanja regiona kroz nove granice opasna i nimalo realna tema, dodajući da je srećan jer će takav pristup biti odbačen, prenosi RTS
  • 22.04.2021