Vesti
Politika

Rama: Pokušaj ukidanja Specijalnog suda greška

Albanski premijer Edi Rama kritikovao je kosovske političare u vezi sa inicijativom za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, poručivši im da se ponašaju „kao krava koja daje mnogo mleka, a onda šutne kantu i prospe ga".
Rama: Pokušaj ukidanja Specijalnog suda greška
Edi Rama (Foto politiko.net)

Učestvujući u tok-šou emisiji televizije Vižn plus, Rama je prozvao predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija da, "umesto da rešavaju velike probleme koje Kosovo ima, oni se trude da naprave nove".
Osvrnuvši se na poslaničku inicijativu za ukidanje Specijalog suda, Rama je rekao da je to greška koja bi ih suočila sa ozbiljnim posledicama jer, prema njegovim rečima, to nije ništa drugo nego "izdaja" saveznika koji su im pomogli u "stvaranju kosovske države".

Prema Raminim rečima, Priština nikako ne bi trebalo da stvara nove probleme koji će "paralizovati Kosovo, već treba da se fokusira na rešavanje problema sa Beogradom kroz dijalog".

"Stvaranjem ovakvog problema, ponašaju se kao krava koja daje puno mleka, a onda šutne kantu i prospe ga", rekao je Rama za pokušaj trojice kosovskih lidera da ukinu Specijalni sud.

U Haradinajevom kabinetu kažu da ne znaju za ovu Raminu izjavu i da ne žele da je komentarišu.

Halil Matoši, politički savetnik Ramuša Haradinaja, kratko je za Gazetu ekspres rekao da ne želi da komentariše pisanje medija u Albaniji.

"Kosovska vlada ne komentariše izjave albanskog premijera Edija Rame", rekao je Matoši.

Inače, trojica kosovskih lidera koji su u početku podržavali poslaničku inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, pod snažnim pritiscima i pretnjama da bi to moglo da ih suoči sa ozbiljnim posledicama, odustali su od te namere.

Prvi je to učinio Veselji, potom Haradinaj, a juče i Tači, koji je, inače, rekao da je formiranje Specijalnog suda "istorijska nepravda" za kosovske Albance.

Lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ranije je rekao da se Tači nije ozbiljno zalagao za ukidanje Specijalnog suda, već da je pokrenutom inicijativom samo hteo da vidi da li se njegovo ime nalazi na listi osoba protiv kojih će biti podignuta optužnica.

Tači je juče rekao da ne zna imena onih koji će biti optuženi, kao ni šta će sadržavati optužnica, i uverio svoje sugrađane da ne postoji ništa zbog čega bi trebalo da se plaše Specijalnog suda.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021