Vesti
Politika

Rama: Pokret Samoopredeljenje je nacionalno blago

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je kosovski radikalni opozicioni pokret Samoopredeljenje "nacionalno blago" i da ima interesantno rukovodstvo, prenosi prištinska televizija Klan Kosova.
Rama: Pokret Samoopredeljenje je nacionalno blago
Edi Rama (Foto Beta)

"Pokret Samoopredeljenje ima značajan potencijal u službi naroda Kosova", rekao je Rama, koji, inače, danas u prištini prisustvuje inauguraciji Hašima Tačija za kosovskog pedsednika.

Rama je, takođe, govorio o razlikama među stavovima vlade i opozicije na Kosovu, istakavši da dve strane moraju da nađu zajednički jezik.

Govoreći o novom kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Rama je izrazio uverenje da će "istorija ceniti Tačijeve žrtve", a izrazio je i nadu da izbor Tačija na čelo Kosova znači novo pozitivno poglavlje za Kosovo.

Rama je komentarisao i nedavne odluke Haškog tribunala, ocenivši da s tim u vezi "ima nečeg pogrešnog kada se zločinac poput (Vojislava) Šešelja pusti na slobodu, a u međuvremenu se iznesu nove optužbe protiv članova Oslobodilačke vojske Kosova", navodi prištinska televizija.

Tramp kao predsednik - pretnja za Albaniju

Albanski premijer izjavio je da bi Donald Tramp, ako bi bio izabran za predsednika SAD, predstavljao pretnju za Albaniju i američko-albanske odnose, javila je danas agencija AP.

Rama je, u sinoćnjoj emisiji prištinske tv stanice "Kljan Kosova", rekao da bi izbor Trampa, pretendenta za nominaciju Republikanske stranke na predsedničkim izborima, nanelo "veliku štetu" SAD i predstavljalo "pravu pretnju za albansko-američke odnose".

Albanski premijer je ovo rekao samo nedelju dana uoči posete Vašingtonu, gde je planirano da se sastane sa američkim predsednikom i potpredsednikom Barakom Obamom i Džozefom Bajdenom, navodi AP.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020