Vesti
Politika

Rama i Zaev pozdravili priključenje Kosova Mini Šengenu

Premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev pozdravili su danas priključenje Kosova Mini Šengenu i izrazili nadu da će se i BiH i Crna Gora uskoro priključiti tok inicijativi za regionalnu saradnju.

Rama i Zaev pozdravili priključenje Kosova Mini Šengenu
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Na konferenciji Mini Šengen na kojoj su putem video linka učestvovali i predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, Rama je rekao da je srećan što sutra, samitom Berlinskog procesa u Sofiji „počinje nova faza bliske saradnje jer se Kosovo pridružuje stolu“.

„Nadam se da će se i preostale dve zemlje Zapadnobalkanske šestorke (BiH i Crna Gora) definitivno priključiti kako bismo mogli svi zajedno da koračmo ka boljoj budućnosti“, rekao je Rama.

„Snažno verujem da će ta inicijativa rasti i da će nam pomoći da se bolje upoznamo kada je reč i o ekonomiji, socijalnim izazovima, a takođe će olakšati atmosferu za pronalaženje rešenja… Nema drugog načina ni šanse za bolju budućnost nego da razgovaramo, razmenjujemo mišljenja… bez obzira da li se slažemo ili ne…. da gledamo jedni na druge s pogledom u budućnost… To radimo danas, to ćemo raditi sutra i po tome će nas istorija ceniti“, rekao je Rama.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev takođe je izrazio zadovoljstvo zbog priključenja Kosova inicijativi o regionalnoj saradnji Mini Šengen i izrazio očekivanje da će se priključiti i preostale dve zemlje.

„Drago mi je što je i Kosovo prihvatilo da se priključi ovom našem procesu unapređenja regionalne saradnje, a verujem da će se vrlo brzo priključiti i Crna Gora i BiH“, rekao je Zaev.

On je dodao da sutra u Sofiji očekuje „ozbiljnu podršku za evropski put svih šest zemalja“ koje su kandidati.

„Želimo da vrlo brzo budemo članice EU. Očekujem da će Berlinski proces sutra poslati još jednom poruku za početak pregovora, odnosno održavanje prvih međuvladinih konferecija EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom“, rekao je Zaev.

I Rama i Zaev pozdravili su današnje potpisivanje memoranduma o saradnji tri zemlje u borbi protiv kovida-19 kao i bilateralnog sporazuma Srbije i Albanije o slobodnom kretanju koji omogućava prelazak granice sa ličnom kartom.

Zaev koji je bio i domaćin današnje virutelne konferencije Mini Šengen, rekao je da je danas potpisani Memorandum o saradnji u borbi protiv kovida-19 u potpunosti kompatibilan sa Berlinskim procesom.

On je rekao da tri zemlje, između ostalog, rade na kooridnaciji u obezbeđivanju vakcina protiv kovida-19, da će se međusobno pomagati ako dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema u nekoj od njih i da će biti otvoreni zeleni koridori i omogućeno kretanje između tri zemlje bez administrativnih prepreka i PCR testa.

Zaev je rekao i da potpisani memorandum predviđa saradnju u plaćanju troškova lečenja.

„Ovo su trenuci solidarnosti, trezvenog razmišljana i podrške koju dajemo međusobno jedni drugima“, rekao je Zaev.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija potpisale su danas memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida-19 na virtuelnom samitu na kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije, Srbije i Severne Makedonije, Edi Rama, Ana Brnabić i Zoran Zaev, kao i ministri zdravstva tri zemlje.

Srbija i Albanija takođe su potpisale bilateralni sprazum o slobodnom kretanju građana, odnosno prelasku granice samo sa ličnim kartama.

Avdulah Hoti učestvuje na samitu u Sofiji

Premijer Kosova Avdulah Hoti će sutra učestvovati na samitu u Sofiji – zemlje zapadnog Balkana, koji je nastavak Berlinskog procesa, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tema samita u Sofiji je Zajedničko regionalno tržište – katalizator ka tržištu Evropske unije (EU).

Zbog pandemije virusa korona, sastanak će biti virtuelan.

Samitu u Sofiji pored predstavnika šest zemalja zapadnog Balkana prisustvovaće i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji i drugi državnici iz zemalja članica EU.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020