Vesti
Politika

Rama: Glasao bih "za" ujedinjenje sa Kosovom

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
Rama: Glasao bih
Edi Rama (Foto nzzas.nzz.ch)

Reakcije na izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije Rama smatra hipotetički mogućim, a da su zasada u pitanju samo, kako je naveo "gatanja".

"Glasao bih ’za’ ujedinjenje sa Kosovom ako se održi miran referendum", kazao je Rama.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je kazao da je proces nacionalnog ujedinjenja istorijski kome se ne mogu odrediti datumi i načini.

"Postoji više neshvatanje nego nesporazuma. Po pitanju ujedinjenja Albanaca, to nije nešto što biramo, već kolektivna namera. Ne možemo preklapati istorijske procese da bismo odredili datume i načine, istakao je Kurti.

Dvojica premijera su danas zajedno sa resornim ministrima, potpisali niz sporazuma koji će se u narednom periodu realizovati.

U Elbasanu je 26. novembra održan sedmi zajednički sastanak vlada Kosova i Albanije. Na sastanku je potpisano 13 sporazuma između ove dve zemlje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će saradnja dve vlade ojačati države i ostvariti snove građana da žive ponosno u svojoj zemlji.

Potpisani sporazumi:

1. Sporazum o primeni zajedničkih olakšica u carinskim postupcima i/ili kontroli ulaska/izlaska robe.

2. Protokol o saradnji između Saveta ministara Republike Albanije i Vlade Kosova za uspostavljanje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata.

3. Sporazum olakšavanju procedura i uslova za dobijanje dozvole za privremeni boravak.

4. Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja.

5.O Izmeni i dopuni Sporazuma o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Šištavec (Kukeš) - Kruševo (Dragaš).

6. Sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim pitanjima.

7. Sporazum o socijalnom osiguranju između Republike Albanije i Republike Kosovo.

8. Zajednički godišnji kulturni kalendar između Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo

9. Sporazum o saradnji između Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova u oblasti kulturnog nasleđa i muzeja.

10. Memorandum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije i Ministarstva za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Kosova za izgradnju železničke linije Drač-Priština.

11. Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Albanije i Ministarstva finansija, rada i transfera Kosova.

12. Sporazum o saradnji između Ministarstva obrazovanja i sporta Republike Albanije i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Kosova u oblasti međusobnog priznavanja diploma, sertifikata i naučnih zvanja izdatih od strane viših obrazovnih ustanova i drugih ovlašćenih ustanova.

13. Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova.

Među sporazumima koji su danas potpisani na zajedničkom sastanku dveju vlada bio je i sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima za koji ministarka pravde Kosova Aljubljena Hadžiju smatra sporazum pruža građanima Kosova pravnu zaštitu i slobodan pristup sudovima, ali i drugim institucijama.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022