Vesti
Politika

Rama: Glasao bih "za" ujedinjenje sa Kosovom

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
Rama: Glasao bih
Edi Rama (Foto nzzas.nzz.ch)

Reakcije na izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije Rama smatra hipotetički mogućim, a da su zasada u pitanju samo, kako je naveo "gatanja".

"Glasao bih ’za’ ujedinjenje sa Kosovom ako se održi miran referendum", kazao je Rama.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je kazao da je proces nacionalnog ujedinjenja istorijski kome se ne mogu odrediti datumi i načini.

"Postoji više neshvatanje nego nesporazuma. Po pitanju ujedinjenja Albanaca, to nije nešto što biramo, već kolektivna namera. Ne možemo preklapati istorijske procese da bismo odredili datume i načine, istakao je Kurti.

Dvojica premijera su danas zajedno sa resornim ministrima, potpisali niz sporazuma koji će se u narednom periodu realizovati.

U Elbasanu je 26. novembra održan sedmi zajednički sastanak vlada Kosova i Albanije. Na sastanku je potpisano 13 sporazuma između ove dve zemlje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će saradnja dve vlade ojačati države i ostvariti snove građana da žive ponosno u svojoj zemlji.

Potpisani sporazumi:

1. Sporazum o primeni zajedničkih olakšica u carinskim postupcima i/ili kontroli ulaska/izlaska robe.

2. Protokol o saradnji između Saveta ministara Republike Albanije i Vlade Kosova za uspostavljanje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata.

3. Sporazum olakšavanju procedura i uslova za dobijanje dozvole za privremeni boravak.

4. Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja.

5.O Izmeni i dopuni Sporazuma o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Šištavec (Kukeš) - Kruševo (Dragaš).

6. Sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim pitanjima.

7. Sporazum o socijalnom osiguranju između Republike Albanije i Republike Kosovo.

8. Zajednički godišnji kulturni kalendar između Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo

9. Sporazum o saradnji između Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova u oblasti kulturnog nasleđa i muzeja.

10. Memorandum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije i Ministarstva za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Kosova za izgradnju železničke linije Drač-Priština.

11. Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Albanije i Ministarstva finansija, rada i transfera Kosova.

12. Sporazum o saradnji između Ministarstva obrazovanja i sporta Republike Albanije i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Kosova u oblasti međusobnog priznavanja diploma, sertifikata i naučnih zvanja izdatih od strane viših obrazovnih ustanova i drugih ovlašćenih ustanova.

13. Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova.

Među sporazumima koji su danas potpisani na zajedničkom sastanku dveju vlada bio je i sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima za koji ministarka pravde Kosova Aljubljena Hadžiju smatra sporazum pruža građanima Kosova pravnu zaštitu i slobodan pristup sudovima, ali i drugim institucijama.Ostale vesti

Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022
Vlada Kosova: Reciprocitet neće biti tema u Briselu

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

  • 07.08.2022
Tolkač: Stav Kijeva prema KiM se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je u subotu da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

  • 07.08.2022
Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala

Srpska lista osudila je danas svaki vid ugrožavanja bezbednosti, kako se navodi u saopštenju “bez obzira sa koje strane dolazi”, i pozvala građane da “ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine”.

  • 06.08.2022
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
  • 06.08.2022
Bisljimi: Elektrosever igra opasnu igru, Vlada neće zimi da plaća struju
Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da je Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a i da ova kompanija igra opasnu igru.
  • 06.08.2022