Vesti
Politika

Rama: Događaji na Kosovu pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da sto odsto podržava vladu u Prištini u nameri da uspostavi suverenitet na celoj teritoriji Kosova, ali da je neophodno razgovarati sa vlastima u Beogradu. Rama je kazao da jučerašnji dodađaji na severu Kosova pokazuju zašto nam je potreban Otvoreni Balkan.
Rama: Događaji na Kosovu pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan
Premijer Albanije Edi Rama (Foto FoNet)

Rama je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Španije Pedrom Sančezom u Tirani, rekao da podržava Vladu Kosova, uz ocenu da je, kako je rekao, "vršenje suvereniteta na celoj teritoriji države Kosovo" u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu.

Na pitanje novinara da li su sinoćni događaji najbolji pokazatelj da Kosovo ne bi trebalo da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan, Rama je odgovorio da je upravo suprotno.

"Ova situacija ne pokazuju da je Otvoreni Balkan nepotreban ili pogrešan. Ona ne pokazuje da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja, dijaloga nepotrebna, ova situacija pokazuje zašto je potreban Otvoreni Balkan. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sedne za sto Otvorenog Balkana. Kada stvari krenu naopako, postoje dva puta - jedan je povratak u rat, u kojem niko ne dobija, a drugi put je izgradnja mira", poručio je Rama, a prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Dodao je i da ga prijateljski odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne sprečavaju da se razilaze po pitanjima gde se ne slažu.

Ukazao je, međutim, da je dijalog sa Srbijom neophodan i upitao kako je moguće da Kosovo uđe u NATO kada članice Alijanse kao što su Španija, Rumunija ili Slovačka ne priznaju njegovu nezavisnost.

"Znate li da je do juče Rusija bila u Partnerstvu za mir, Srbija je u Partnerstvu za mir. Razumete li da ne možemo Kosovo da uključimo čak ni u Partnerstvo za mir", upitao je Rama.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022