Vesti
Politika

Rama dočekan u Prištini, osma sednica dve vlade

Delegacija Albanije predvođena premijerom Edijem Ramom dočekana je u Prištini uz najviše počasti. Nakon zajedničke sednice dve vlade, očekuje se potpisivanje više međudržavnih sporazuma između Kosova i Albanije.
Rama dočekan u Prištini, osma sednica dve vlade
Edi Rama i Aljbin Kurti u Prištini (Printskrin Jutjub RTK)

Kako je prethodno najavljeno iz Kabineta premijera Kosova, očekuje se potpisivanje više sporazuma u oblastima pravosuđa, obrazovanja, poljoprivrede, infrastrukture, turizma i javne bezbednosti.

Najavljeno je dalje regulisanje režima lokalnog pograničnog saobraćaja, olakšavanje graničnih procedura na punktu Vrmica - Morina, studija izvodljivosti za železnički prugu Priština-Drač, kao i uzajamno priznavanje socijalnog osiguranja između Kosova i Albanije.

Posebna pažnja biće posvećena novom projektu luke Drač koji predviđa takozvanu "suvu luku" u Prištini.

Podsetimo, poslednji sastanak dve vlade je održan novembra prošle godine u Elbasanu.

Kurti: Sporazumi olakšavaju život građana

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na početku zajedničke sednice dve vlade da je sporazumima između vlada Kosova i Albanije "olakšan život građana sa obe strane granice" i izrazio zadovoljstvo njihovom primenom, dodajući da će oni koji će danas biti potpisani, dodatno uticati na produbljivanje saradnje.

"Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da se svi sporazumi sprovode, njima se olakšava život građana u raznim oblastima", naveo je Kurti.

Rama: Povećana trgovinska razmena između Kosova i Albanije

Premijer Albanije Edi Rama je na sastanku vlada Kosova i Albanije rekao da je "trgovinska razmene dve zemlje povećana" i tokom uvodnog obraćanja predstavio deo projekta luke Porto Romano (Drač) koji se odnosi na Prištinu.

Premijer Albanije je istakao da u Albaniji trenutno posluje 1.225 kosovskih preduzeća, od kojih je 1.081 u potpunom vlasništvu ljudi sa Kosova.

On je dodao da su investicije Kosova u Albaniju u 2017. isnosile 9, a 2021. 139 miliona evra. Prema njegovim rečima, cifra je značajna, a mogućnosti za povećanje investicija očigledne.

"Verujem da imamo priliku da povećamo i obim zajedničkih investicija. U međuvremenu, podsetio bih ministre unutrašnjih poslova da imamo potpisan protokol u Morini koji služi kao vodič za praktičan prelazak granice. Verujem da se premijer slaže da je u ovoj sezoni nedopustivo da imamo probleme koje godinama imamo - beskrajne redove zbog provere jednog po jednog automobila koji dolaze u Albaniju", rekao je Rama.

Šef izvršne vlasti u Albaniji je dodao da je završena prva faza zajedničkog bukvara.

"Rad na drugoj fazi se nastavlja. Srećan sam što predajemo iz objedinjenih bukvara, dok smo sa predstavnicima albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji, sa premijerom Crne Gore, sa onima u Srbiji razgovarali da ovaj bukvar ide svim Albancima.

"Takođe i dijaspori, biće distribucije bukvara gde god je potrebno", rekao je Rama.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022