Vesti
Politika

Rama: Cilj je uklanjanje granice između Albanije i Kosova

Premijer Albanije, Edi Rama, rekao je danas u Tirani na sastanku vlade Albanije i Kosova da je ambicija dve vlade uklanjanje granice izmeđe Albanije i Kosova.
Rama: Cilj je uklanjanje granice između Albanije i Kosova
Edi Rama (Foto AP)

Sastanak se održava pod sloganom „Zajedno bez granica“.

Na sastanku dve vlade Rama je rekao da će se intenzivirati rad na omogućavanju kontrole graničnih tačaka u realnom vremenu i „konačno otvaranje granice“.

Premijer Albanije, Rama, rekao je na početku sastanka da su se sa Kosovom dogovorili da unaprede zajednički projekat za 150. godišnjicu Prizrenske lige koji se odnosi na „urbano prekvalifikovanje istorijskog grada Albanije“.

Rama je rekao da će luka Drač postati strateška luka, zajednička za obe zemlje.

Takođe je pomenuo izgradnju železničke pruge Tirana-Drač, dodajući da postoje obaveze za razvoj digitalnog koridora Priština – Tirana za tehnologiju 5G.

Inače delegacija Vlade Kosova je autobusom otputovala za Tiranu, dok je premijeru Hotiju priredjen doček sa obilaskom Počasne garde Vojske Albanije i uz sve državničke počasti.

U delegaciji Vlade nisu ministri iz Srpske liste.Ostale vesti

Petković: Priština u ponedeljak počinje da skida srpske tablice
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je vlasti u Prištini planiraju da u ponedeljek počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.
  • 19.09.2021
KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad
Nedaleko od prelaza Jarinje pripadnici Kosovske policije još od sinoć postavljaju kontejnere. Radovi su i danas u toku, uverili su se novinari KoSSeva na licu mesta. Kako je potvrđeno za taj portal, kontejneri se postavljaju „s ciljem poboljšanja uslova rada policijskih službenika za nadzor granice“.
  • 19.09.2021
Preko 1.000 kazni zbog nepoštovanja mera
Kosovska policija saopštila je da je tokom protekla 24 sata u različitim gradovima Kosova izdato 1.160 kazni zbog nepoštovanja preporučenih antikovid mera Vlade Kosova.
  • 19.09.2021
Miroslav Lajčak sutra i preksutra u Beogradu
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće u ponedeljak i utorak u Beogradu radi razgovora o primeni sporazuma postignutih u procesu dijaloga i napretku u pregovorima o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.
  • 19.09.2021
Vučić: Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa Predsedniom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu da je razgovor trajao dva sata, da je razgovarano o mnogim temama i da turski predsednik podržava dijalog Beograda i Prištine.
  • 18.09.2021
Osmani: Otvoreni Balkan koristi samo Srbiji
„Srbija se pokazala kao trampolina ruskog malignog uticaja u celom regionu“, kaže u intervjuu za Dojče vele predsednica Kosova Vjosa Osmani. Dok hvali Berlinski proces, kritikuje inicijativu Otvoreni Balkan.
  • 18.09.2021