Vesti
Politika

Rama: Cilj je da se na kraju procesa Albanci ujedine

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem ima drugačiji pristup Srbiji, ali da imaju isti cilj - da Srbija prizna Kosovo, i da „zatraži oproštaj“, a da se na kraju procesa dijaloga sa Srbijom, Albanci "ujedine“.
Rama: Cilj je da se na kraju procesa Albanci ujedine
Edi Rama (Foto FoNet/Božana Pavlica)

„Zaista imamo jako dobre odnose, naši susreti su inspirativni, odličan humor, mnogo se smejemo. Imamo različite pristupe Srbiji, ali isti cilj“, podvukao je Rama u intervjuu za albansku televiziku Kljan.

Kako navodi KoSSev, on je to izjavio pošto mu je u četvrtak Kurti poručio da ne treba da polaže nade u srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Na pitanje „hoće li se Albanci ujediniti“, Rama tvrdi da oni moraju to da učine.

„Albanci se moraju ujediniti. Da, naravno da Aljbin (Kurti) želi istu stvar, ali ja mislim drugačije o putu do tamo, Aljbin misli drugačije. Ali Aljbin je premijer Kosova i on mora da bira, želim mu sve najbolje i uspeh i neka shvati da možda grešim“, rekao je Rama.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023