Vesti
Politika

Rakočević: Nema konačnog rešenja za Kosovo

„Nema konačnog rešenja za Kosovo“, kaže novinar Živojin Rakočević ali ističe da je namera međunarodne zajednice da zaključi svoj „propali projekat“.

Rakočević: Nema konačnog rešenja za Kosovo
Živojin Rakočević (Foto Kim)

"Nema konačnog rešenja za Kosovo, nema ga, niti će ga biti. Ta strašna reč je ušla u naš život i taj strašni termin podseća na neka zlokobna konačna rešenja. Njega su, pomalo, svi prihvatili. Moramo odustati od konačnog rešenja. Trebalo bi da imamo procese demokratizacije, demokratije i izgradnje institucija koje će nam omogućiti da živimo normalno. Nastavićemo, paralelno, da živimo mi u svojim getima, oni u svom većinskom getu. Kretaćemo se sve do trenutka kada budemo shvatili da nema konačnog rešenja", rekao je Rakočević.

 

 

On smatra da nema nikakvog smisla da Kosovo bude u međunarodnim organizacijama. Kako navodi, Kosovo nije zaslužilo ni dosadašnje prisustvo u tim telima.

"Valjda je bilo potrebno da sačuvate minimum ljudskih prava u okviru entiteta koje vi kontrolišete, da u gradovima, pa makar to bila i Priština, bude 10, 20 ili 30 hiljada Srba, a ne samo 20 koliko ih danas ima. Da u Prizrenu bude bar 10 hiljada Srba, a ne samo osam, kao što ih je danas. Kada to pitate institucije koje hoće da budu punopravni članovi međunarodnih organizacija, onda ćemo znati da pravda dolazi", naveo je Rakočević.

Da bi Kosovo primenilo bilo koji predlog iz istraživanja Demostata (Istočna Belgija, Olandska ostrva, Južni Tirol) mora imati demokratski kapacitet, podsetio je on.

"Tirol i Olandska ostrva, svi ti modeli koji su navođeni, bili su primereni za odnose Kosova i Srbije i Beograda i Prištine. Ali, ti primeri apsolutno nisu primenjivi na odnose Srba unutar Kosova, niti se Olandska ostrva mogu primeniti za sever Kosova, niti Trentino ili Alto Adiđe na odnos Mitrovica - Priština, to nema nikakvog smisla", dodao je Rakočević.

On je mišljenja da se nalazimo u periodu kada međunarodna zajednica mora da zaključi svoj "propali projekat Kosova".

"Ali, to joj nikako ne polazi za rukom. Postoje dva ključna momenta, jedan je kršenje međunarodnog prava, a drugi je katastrofa unutar njihovog ’projekta Kosovo’. Sve što se sada od Kurtija traži jeste da pristane na potpisivanje papira, a taj papir će istog dana krenuti da ne poštuju - i Kurti i međunarodna zajednica. Suština svega što mi ovde doživljavamo je debakl svakog dogovora. Ako imate propast svakog dogovora, onda dugoročno ne možete očekivati od onih koji su slabiji i koji trpe sistemsku diskriminaciju već 23. godine, da očekuju bilo šta dobro", naveo je Rakočević i podsetio da je "dobro Srba u ovom trenutku samo geto u kom će preživeti", sa nadom da čekaju slobodu, demokratiju i normalan razvoj, povratak ili pravo na život i rad.

On je kazao da međunarodna zajednica ima problem sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

"Ona mu to nedvosmisleno govori: ’Potpiši i pristani na ono što mi donosimo jer mi mislimo bolje Kosovu od tebe. Potpiši ovo što mi donosimo, sutra ćemo ga zajednički kršiti i zajedno ga nećemo poštovati’. Njihov problem je samo kako da uvere Kurtija kako da to uradi", zaključio je novinar i književnik Živojin Rakočević.

Podsetimo, predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije su razgovarali prošle nedelje sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o francusko - nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja.

Predsednik Srbije će se obratiti javnosti večeras u 20.00 časova, najavljeno je iz njegovog kabineta. Očekuje se da centralna tema ovog obraćanja bude evropski predlog za Kosovo.Ostale vesti

Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023