Vesti
Politika

Rakić: Zid krije propuste Prištine

Nerazumnim odlukama i isto takvim rešenjima za potporni zid nadomak mosta na Ibru, Priština želi da skrene pažnju javnosti sa sopstvenih problema, kaže gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
Rakić: Zid krije propuste Prištine
Goran Rakić (Foto novosti.rs)

Gradonačelnik Severne Mitrovice je za Novosti kazao da se zid koristi u dnevnopolitičke svrhe albanskih političara koji žele da udovolje svojoj javnosti i skrenu pažnju sa neispunjenih preuzetih obaveza oko formiranja Zajednice srpskih opština.

Iako je rok za otvaranje mosta 20. januar, Rakić objašnjava da su radovi na izgradnji kružnog toka i Ulice kralja Petra stali, pošto je kosovsko Ministarstvo prostornog planiranja prvo donelo odluku o rušenju potpornog zida, a kada je počelo njegovo skraćivanje i odluku o obustavi svih radova oko zida.

Gradonačelnik je, međutim, izričit: glavni most neće biti otvoren pre završetka pešačke zone u Ulici kralja Petra i dok se ne stvore bezbednosne pretpostavke da bude pušten u saobraćaj.

“Nadam se da je međunarodna zajednica svesna odgovornosti koju nosi otvaranje mosta jer je ona u krajnjem nadležna za bezbednost i stabilnost na ovom području. Zato očekujemo od EU i čitave međunarodne zajednice da ispune svoje obećanje i očekivanja Srba iz severnog dela grada i ne dozvole da Albanci pogrešno protumače otvaranje mosta i počnu sa izazivanjem incidenata“.

Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima, Rakić napominje da će onda i lokalna Skupština doneti jednostrane odluke, a to je uklanjanje kružnog toka nadomak mosta.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020