Vesti
Politika

Rakić: Vreme samozvanih lidera je prošlost

“Vreme samozvanih lidera koji su ovaj narod vodili bez ijednog glasa podrške je napokon prošlost," ovako je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić okarakterisao lidera GI SDP Olivera Ivanovića.
Rakić: Vreme samozvanih lidera je prošlost
Goran Rakić (Foto Tanjug)

Iako se ne objašnjava povod negativnih kvalifikacija na račun Ivanovića, saopštenje iz Rakićevog kabineta stiglo je dan nakon izjave lidera GI SDP da će uticaj Srba, nakon kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora, biti još manji.

“Srpski narod je u nedelju jasno pokazao i izabrao ko želi da ga predstavlja u pokrajinskim privremenim institucijama. Vreme samozvanih lidera koji su ovaj narod vodili bez ijednog glasa podrške, je napokon, prošlost. A tom kvazi stručnjaku, bivšem političaru, a sada analitičaru, koji nikada nije dao tačnu prognozu, bi srpski narod na KiM pokazao šta misli, i o njemu i o njegovom kredibilitetu, da je smeo da izađe na izbore sa svojom kombi strankom, pokretom, inicijativom, šta li je”, kaže Rakić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić kaže da Ivanović “podriva srpsko jedinstvo i relativizuje veliki uspeh Srpske liste i države Srbije”.

“Uz podršku svojih mentora pokušava da se nametne za učesce u vlasti, donošenju odluka u naše ime iako nema nikakav politički legitimitet među Srbima na KiM. Predlažem mu da to pokuša da ostvari sa svojim mentorima u Prištini, gde je i bio poslanik u dva mandata, u vreme pogroma Srba na KiM 2004. godine i vlade Ramuša Haradinaja, a Srbe neka ostavi da sami biraju svoje predstavnike.

Rakić je podvukao da su Srbi na izborima potvrdili da žele da sa svojom Vladom u Beogradu i predsednikom Vučićem nastave politiku jedinstva i zajedničke borbe za srpske interese na KiM.

“Žao mi je što Oliver Ivanović misli da je to pogrešno, iako mu nije smetala finansijska, diplomatska, politička i svaka druga podrška te iste države tokom nepravednog pritvora i procesa koji se vodio protiv njega prethodnih godina. Ali sve ovo više govori o njemu, nego o nama, Srbima na KiM i nasoj drzavi Srbiji”, navodi Rakić.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020