Vesti
Politika

Rakić: Ubedljiva pobeda SL

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je sinoć da je ova partija, prema preliminarnim podacima, na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima odnela ubedljivu pobedu, odnosno osvojila svih deset mandata u Skupštini Kosova. "Srpsko jedinstvo još jednom je odnelo pobedu", poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Rakić: Ubedljiva pobeda SL
Goran Rakić sa saradnicima u KM (Foto RKP)

“U rukama srpskog naroda je i dalje svih 10 mandata u Skupštini”, rekao je Rakić.

Ukupna izlaznost, prema preliminarnim rezultatima je oko 65 hiljada, što je oko 5 odsto više nego na prošlim parlamentarnim izborima, naveo je.

Prema njegovim rečima, u opštini Severna Mitrovica, Srpska lista osvojila je 99, 14 odsto srpskih glasova.

“Rada Trajković, Nenad Rašić i Petković su u Severnoj Mitrovici osvojili 0,9 odsto glasova”, rekao je Rakić i dodao da su u pitanju preliminarni podaci i da još uvek čekaju rezultate.

Rakić je naveo i da su ovi izbori održani u posebnim okolnostima, zbog pandemije i “sijaset trikova kojima je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda tj. Srpske liste da se u Prištini u institucijama bori za svoj narod”.

“Jedinstvom i slogom osujetili smo te njihove namere”, istakao je Rakić.

Zahvalivši se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, kao i potpredsedniku SL Milanu Radoičiću na podršci, Rakić je istakao da najveću zahvalnost upućuje građanima.

“Jer je ovo pobeda srpskog jedinstva, srpske sloge i ovo je samo dokaz da želimo da ostanemo svoji na svome”, podvukao je Rakić.

“Ovom pobedom, srpski narod sa Kosova i Metohije čestita svim Srbima Dan državnosti”, rekao je Rakić.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Miljan Ranđelović rekao je da očekuju da SL osvoji svih 10 mandata u kosovskoj Skupštini.

On je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Srbije i Kancelarija za KiM dugi niz godina rade na tome da Srbi budu uspešni, jedinstveni, hrabri i da prave baš ovakve rezultate kao danas.

“Srbija nema rezervni narod, a Srbi nemaju drugu državu osim svoje Republike Srbije. Za nas predaja nikad nije bila opcija, i mi nastavljamo dalje sa našom politikom”, rekao je Ranđelović.

"Srpsko jedinstvo još jednom odnelo pobedu"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitiao je srpskom narodu na Kosovu, na tome što je na jučerašnjim izborima, "u skladu sa pozivom svoje države i predsednika Aleksandra Vučića, gotovo jednodušno podržao Srpsku listu, kojoj će pripasti svih deset poslaničkih mesta namenjenih predstavnicima Srba".

"Srpsko jedinstvo je još jednom odnelo pobedu, uprkos brisanju glasača iz biračkog spiska, smanjivanju broja biračkih odbora i političkim provokacijama u kojima su prednjačili Ramuš Haradinaj i Aljbin Кurti", naveo je Petković u saopštenju.

Dodao je da je "pobedila politika srpske sloge i sabornosti, jer Srbi na Кosovu i Metohiji su prepoznali ozbiljnost trenutka i važnost da u predstojećem periodu u Prištini budu predstavljeni kao monolitna i nepokolebljiva politička snaga", napominje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021