Vesti
Politika

Rakić: Svečlja je licemeran i ciničan

Licemerno je da ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja ili bilo ko iz Prištine govori obespravljenom srpskom narodu o vladavini prava, onom istom narodu koji do danas nije dočekao da se odgovorni za napade na njega i Srpsku pravoslavnu crkvu kazne, smatra predsednik Srpske liste, ujedno i kosovski ministar za povratak izajednice, Goran Rakić.
Rakić: Svečlja je licemeran i ciničan
Predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić (Foto FoNet/Milica Vučković)

"Cinično je da o poštovanju zakona govori bilo koji predstavnik Prišine, koji kaže da nikada neće primeniti odluku Ustavnog suda i vratiti manastiru Visoki Dečani zemlju, koji se hvali da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, iako je to obaveza međunarodnog karaktera, koji nije učionio ništa da spreči napade na povratnike i stvori bezbedonosne uslove za povratak prognanih ili koji Srbe procesuiraju i gone bez ijednog dokaza", navodi se u saopštenju Srpske liste dostavljenom medijima.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja pokušava da skrene pažnju javnosti sa neispunjenih obećanja koje je njegova stranka davala u kampanji, a to se po pravilu odvija preko leđa srpskog naroda, smatra Rakić.

"Sijaset je izjava u kojima (Svečlja) bez ijednog dokaza napada potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. Svaki od tih napada obiluje neistinama, ali i očiglednom antisrpskom retorikom. Nijedna laž protiv gospodina Radoičića koju ste izgovorili gospodine Svečlja neće umanjiti vašu odgovornost za podizanje tenzija i ugrožavavanje mira, niti da ste albanskom narodu obećavali bolji život, a servirali mu stotine problema, počev od manjih plata, 15% inflacije, neodobravanja vizne liberalizacije, uništenog obrazovnog, socijalnog i zdravstvenog sistema, nepostojanja stranih investicija, neotvaranja radnih mesta", dodaje se u Rakićevom saopštenju.

Predsednik Srpske liste zaključuje porukom kosovskom ministru da "lažnu brigu o Srbima, ali i o Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima ostavi po strani".

"Vaše izjave deluju žalosno u susretu sa realnošću. To što je za vas svaki Srbin kriminalac, a sever El Dorado, jasno govori da ste ispunjeni mržnjom i željom da sever pretvorite u mesto sukoba. To vam neće poći za rukom jer to neće dozvoliti ni Srbi, a ni Albanci jer neće pristati da stradaju kako bi vi sticali jeftine političke poene", navedeno je.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022