Vesti
Politika

Rakić: Svečlja je licemeran i ciničan

Licemerno je da ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja ili bilo ko iz Prištine govori obespravljenom srpskom narodu o vladavini prava, onom istom narodu koji do danas nije dočekao da se odgovorni za napade na njega i Srpsku pravoslavnu crkvu kazne, smatra predsednik Srpske liste, ujedno i kosovski ministar za povratak izajednice, Goran Rakić.
Rakić: Svečlja je licemeran i ciničan
Predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić (Foto FoNet/Milica Vučković)

"Cinično je da o poštovanju zakona govori bilo koji predstavnik Prišine, koji kaže da nikada neće primeniti odluku Ustavnog suda i vratiti manastiru Visoki Dečani zemlju, koji se hvali da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, iako je to obaveza međunarodnog karaktera, koji nije učionio ništa da spreči napade na povratnike i stvori bezbedonosne uslove za povratak prognanih ili koji Srbe procesuiraju i gone bez ijednog dokaza", navodi se u saopštenju Srpske liste dostavljenom medijima.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja pokušava da skrene pažnju javnosti sa neispunjenih obećanja koje je njegova stranka davala u kampanji, a to se po pravilu odvija preko leđa srpskog naroda, smatra Rakić.

"Sijaset je izjava u kojima (Svečlja) bez ijednog dokaza napada potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. Svaki od tih napada obiluje neistinama, ali i očiglednom antisrpskom retorikom. Nijedna laž protiv gospodina Radoičića koju ste izgovorili gospodine Svečlja neće umanjiti vašu odgovornost za podizanje tenzija i ugrožavavanje mira, niti da ste albanskom narodu obećavali bolji život, a servirali mu stotine problema, počev od manjih plata, 15% inflacije, neodobravanja vizne liberalizacije, uništenog obrazovnog, socijalnog i zdravstvenog sistema, nepostojanja stranih investicija, neotvaranja radnih mesta", dodaje se u Rakićevom saopštenju.

Predsednik Srpske liste zaključuje porukom kosovskom ministru da "lažnu brigu o Srbima, ali i o Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima ostavi po strani".

"Vaše izjave deluju žalosno u susretu sa realnošću. To što je za vas svaki Srbin kriminalac, a sever El Dorado, jasno govori da ste ispunjeni mržnjom i željom da sever pretvorite u mesto sukoba. To vam neće poći za rukom jer to neće dozvoliti ni Srbi, a ni Albanci jer neće pristati da stradaju kako bi vi sticali jeftine političke poene", navedeno je.Ostale vesti

Kurti: Prvo obostrano priznanje pa ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština moguće, ali nakon postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju.

  • 04.02.2023
Ugljanin i Kamberi kod Kurtija, traže reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je predstavnike bošnjačke i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.
  • 04.02.2023
KM: Uklanjaju se obeležja Novog DSS sa sedišta stranke

Sa izloga sedišta Opštinskog odbora Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici uklanjaju se stranačka obeležja.

  • 04.02.2023
Đilas za konsenzus o Kosovu: Dogovor ne produžava vlast Vučića
Postizanje dogovora oko Kosova i približavanje Evropskoj uniji (EU) ne produžavaju trajanje vlasti Aleksandra Vučića, već ih naprotiv skraćuju, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.
  • 04.02.2023
Zabranjena prodaja jestivog ulja iz Srbije na Kosovu

Tržišna inspekcija kosovskog ministarstva trgovine zabranila je privrednom dobavljaču da na Kosovu prodaje jestivo ulje iz Srbije, naloživši da taj proizvod povuče iz prodaje u roku od 15 dana. Nisu saopštili o kolikoj se količini radi, niti koji je dobavljač u pitanju.

  • 04.02.2023
"Moramo reći da je ZSO deo sistema Republike Kosovo, a zalaganje Vučića da se formira ZSO je u stvari puštanje niz vodu kosovskih Srba", kazao je u emisiji "Dogovor!?" Momčilo Trajković iz SNF-a. Aleksandar Rapajić, predstavnik civilnog društva sa severa ističe da ukoliko buduća ZSO ne bude funkcionalna, odnosno ne zaštiti Srbe od centralnih institucija u Prištini, onda ne treba ni da bude formirana. Milija Biševac ističe da građani ni posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma ne znaju šta je ZSO.
  • 04.02.2023