Vesti
Politika

Rakić: Što pre razgraničiti Severnu i Južnu Mitrovicu

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas da je u interesu svih da što pre dođe do razgraničenja između opština Severna i Južna Mitrovica.
Rakić: Što pre razgraničiti Severnu i Južnu Mitrovicu
Goran Rakić (Foto arhiv Kim)

Rakić je u izjavi Tanjugu napomenuo da bi bilo dobro da se u rešavanje ovog pitanja  uključi i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, umesto što izjavama otežava proces razgraničenja.

Rakić je reagujući na izjavu Tahirijeve koja je od njega zatražila da se suzdrži od “iracionalnih izjava i da poštuje kosovski Ustav i zakone”, odgovorio kontraoptužbom da bi ministarka trebalo da poštuje zakon.

On je podsetio da su prema kosovskim zakonima održani prošli lokalni izbori u Severnoj Mitrovici, a da bi sada neko iz Prištine da to zanemari i da granice između dve opštine crta na štetu građana severne Mitrovice.

“Zakon se ne može selektivno primenjivati. Zakon mora da važi podjednako za sve i uvek”, naglasio je gradonačelnik Severne Mitrovice.

Rakić je istakao da danas neće sa gradonačelnikom južnog dela Mitrovice potpisati Memorandum o opštinskom regulativnom planu, kako je to najavila Edita Tahiri.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021