Vesti
Politika

Rakić: Što pre razgraničiti Severnu i Južnu Mitrovicu

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas da je u interesu svih da što pre dođe do razgraničenja između opština Severna i Južna Mitrovica.
Rakić: Što pre razgraničiti Severnu i Južnu Mitrovicu
Goran Rakić (Foto arhiv Kim)

Rakić je u izjavi Tanjugu napomenuo da bi bilo dobro da se u rešavanje ovog pitanja  uključi i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, umesto što izjavama otežava proces razgraničenja.

Rakić je reagujući na izjavu Tahirijeve koja je od njega zatražila da se suzdrži od “iracionalnih izjava i da poštuje kosovski Ustav i zakone”, odgovorio kontraoptužbom da bi ministarka trebalo da poštuje zakon.

On je podsetio da su prema kosovskim zakonima održani prošli lokalni izbori u Severnoj Mitrovici, a da bi sada neko iz Prištine da to zanemari i da granice između dve opštine crta na štetu građana severne Mitrovice.

“Zakon se ne može selektivno primenjivati. Zakon mora da važi podjednako za sve i uvek”, naglasio je gradonačelnik Severne Mitrovice.

Rakić je istakao da danas neće sa gradonačelnikom južnog dela Mitrovice potpisati Memorandum o opštinskom regulativnom planu, kako je to najavila Edita Tahiri.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020