Vesti
Politika

Rakić: Stav o vojsci isti, o ZSO nema više pregovora

Predsednik Srpske liste Goran Rakić odbacio je spekulacije i ponovio jedinstveni stav te stranke, da neće podržati formiranje vojske Kosova i poručio da nema više pregovora oko ZSO čije formiranje očekuje.
Rakić: Stav o vojsci isti, o ZSO nema više pregovora
Goran Rakić (Foto Tanjug)

"Formiranje vojske Kosova zahteva ustavne promene za koje je potrebna dvotrećinska većina glasova manjinskih zajednica, a to su glasovi svih devet poslanika i pokrajinskom parlamentu. Srbi te glasove neće dati i taj potez je osuđen na neuspeh", rekao je Rakić u intervjuu za današnju Politiku.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi albanske partije odlučile da zaobiđu Srpsku listu, izbegnu proceduru ustavnih promena i "izglasaju nekakav zakon", to "ne bi imalo legitimitet i bilo bi mrtvo slovo na papiru".

"Takav potez ne bi imao podršku čak ni međunarodne zajednice na Kosmetu, ali ni u sedištu Evropske unije u Briselu i sedištu NATO-a", istakao je Rakić.

Na pitanje da li eventualno postoje uslovi pod kojima bi Srpska lista ipak podržala transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, Rakić je nedvosmisleno odgovorio - "Ne".

"Ne. Odgovor je jasan. Po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kfor je jedina legalna i legitimna oružana snaga na Kosovu i Metohiji", naglasio je on.

Kada je u pitanju stav Srpske liste povodom zahteva zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jia da se prekinu bliski odnosi Srpske liste i Beograda, Rakić je istakao da bez prisustva Srbije "nema opstanka Srba na Kosovu i Metohiji".

"Nemamo druge države osim Srbije i to je činjenica", rekao je.

Od međunarodne zajednice Rakić zahteva da zaustavi neosnovana hapšenja Srba, ali i najoštrije kazni one koji srpske povratnike lažno prijavljuju.

On je podvukao da Srpska lista zajedno sa privremenim kosovskim institucijama i prisutnim međunarodnim institucijama "radi najozbiljnije na rešenju" problema nastalog zbog hapšenja Srba koji se terete za teška krivična dela na osnovu, kako se tvrdi, lažnih svedočenja Albanaca.

"Pre nekoliko dana poslanici Srpske liste su od Natalije Apostolove, predstavnice EU na Kosovu, najdirektnije zahtevali da se EU uključi kako bi se zaustavila neosnovana hapšenja. Ali i da se oni koji lažno prijavljuju Srbe najoštrije kazne, jer to je jedini način da se povratnici ne suočavaju sa optužbama onih koji su im uzurpirali imovinu", podvukao je Rakić.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021