Vesti
Politika

Rakić: Srbi najavljuju blokade u slučaju oduzimanja imovine

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su predstavnici Srba sa Kosova od predsednika Srbije Aleksandra Vučić dobili čvrste garancije i uverenja da će biti uz svoj narod na Kosovu, i najavio da će Srbi u slučaju oduzimanja imovine blokirati prelaze od severa ka centralnom Kosovu.
Rakić: Srbi najavljuju blokade u slučaju oduzimanja imovine
Predsednik Srpske liste Goran Rakić sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem (Foto FoNet/Milica Vučković)

Ako Priština krene nasilno s nekom akcijom oduzimanja vozila, blokiraćemo sve prelaze i ulaze od severa ka centralnom Ksovu, ka jugu, najavio je Rakić posle sastanka s predsednikom Vučićem u Palati Srbija u Beogradu.

Ukoliko kosovske bezbednosne snage, specijalne jeidnice policije ili bilo ko drugi krene da oduzima našu imovinu, pa i tablice i vozila, mi ćemo iskrostiti sva sredstva i demokratski, mirnim putem pružiti otpor naroda, rekao je Rakić.

Kada kažem miran damokratski otpor, to zaista mislimo, istakao je Rakić, ali je ukazao da ne zna u šta se to može pretvoriti na terenu.

Moram da priznam da ne znam ni ja, niti bilo ko, u šta će sve to pretvoriti i izroditi ako neko nasilno oduzima našu imovinu, ponovio je lider LS.

Podvukao bih da čestitam narodu i građanima koji trpe velike pritiske, jer Priština vodi snažnu kampanju. Srbi su prepoznali propagandu i dalje veruju samo državi Srbije i Vučiću, rekao je Rakić i dodao da nikada nisu imali kraći sastanak s predsednikom Srbije.

Sastanak je održan samo nekoliko dana pre nego što bi 1. novembra, prema odluci vlasti u Prištini, trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice.

Za 10 časova zakazana je i Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje će se Vučić obratiti medijima.

Vlasti u Prištini najavile su da će 1. novembra stupiti na snagu odluka o preregistraciji vozila na RKS table, koja su do tog datuma imala tablice na imena gradova sa severa Kosova.

Predstavnici zemalja Kvinte, ali i specijalni izaslanici SAD i Evropske unije, tražili su od Prištine da tu odluku odlože za deset meseci, odnosno do 1. septembra 2023. godine.Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023