Vesti
Politika

Rakić sa Kajarijem: Kfor je jedini garant bezbednosti na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić sastao se sa komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem kome je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština mehanizam za bolji život Srba na Kosovu i da se zbog toga insistira na formiranju ZSO.

Rakić sa Kajarijem: Kfor je jedini garant bezbednosti na Kosovu
Ferenco Kajari i Goran Rakić (Foto Fejsbuk nalog Gorana Rakića)

Rakić je na Fejsbuku napisao da su teme prvog sastanka sa novim komandantom Kfora, bile i bezbednosna situacija i poslednje intervencije pripadnika Rosu na severu Kosova, te strah povratnika od incidenata kada su u pitanju sredine u kojima žive.

"Obezbeđivanje sigurnosti i bezbednosti mora biti primarna stvar i na tome treba svi da radimo. Jedino tako možemo postići dugoročni mir i stabilnost", poručio je Rakić.

Kako je navedeno u objavi na Fejsbuku, na početku sastanka Rakić se zahvalio Kajariju na principijelnom stavu Kfora i istakao da misija po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN mora ostati jedini garant stabilnosti i bezbednosti na Kosovu.

 Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022