Vesti
Politika

Rakić: Poruka Kurtiju – Srbi žele ZSO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da Srbi žele ZSO.
Rakić: Poruka Kurtiju – Srbi žele ZSO
Predsednik Srpske liste Goran Rakić na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu (Foto FoNet/Milica Vućković)

Još jedna neprospavana noć što se tiče srpskog naroda, bilo je tako proteklih dana, meseci, godina ali i decenija, rekao je on na konferenciji za novinare sa direktorom Kancelarije za KiM.

Zahvalio je svima koji bili na barikadama i naveo da su pokazali da žele da ostanu na svojim ognjištima.

„Da se zahvalim komandantu KFOR-a, upoznali smo ga da to nije bila akcija vec reakcija Srba na jednostrane poteze Prištine. Sinoć sam se bezbroj puta čuo i sa predsednikom Vučićem koji je pozivao na mir… Da se zahvalim i albanskom narodu (iz dijaspore), akcija nije uperena na albanski narod, to su videli juče kada nisu mogli da posete svoje kuće“, rekao je Rakić.

On je imao i poruku za Kurtija - „da se ne obraća Srbima na Kosovu na srpskom, jer poruka je jasna, neka priča na svom maternjem jeziku“.

„Poručujem mu da Srbi žele ZSO“, rekao je Rakić.

Naglasio je da je jedino rešenje dijalog.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022