Vesti
Politika

Rakić optužio Stojanovića da crta metu na čelu Labanu

Predstavnici Srpske liste pozvali su danas u Gračanici građane da budu jedinstveni i da se ne svađaju tokom izborne kampanje, upućujući pritom optužbe na račun dojučerašnjeg člana partije Branimira Stojanovića za izdaju. Goran Rakić je kazao da Stojanović svojim izjavama crta metu na čelu sudiji Ustavnog suda Radomiru Labanu i da "ne misli dobro nikome Gračanici".
Rakić optužio Stojanovića da crta metu na čelu Labanu
Sa konferencije Srpske liste u Gračanici (Foto Kim)

Konferencija za štampu Srpske liste u Gračanici organizovana je bez mogućnosti novinarima da postavljaju pitanja. Ipak, nakon što su se pojedini pobunili, predstavnici ove partije odgovorili su da Radomir Laban ne odlučuje o tome ko će biti kandidat Srpske liste na izborima u Gračanici. Na pitanje - zašto Laban danas nije na konferenciji, Igor Simić je kazao da on nije politički aktivan.

"Jedan Srbin, dojučerašnji naš član napao je jedinog sudiju Ustavnog suda na Kosovu, čoveka koji je profesionalac, čoveka koji je kredibilan i čoveka kojeg poznaju i priznaju i Srbi i Albanci i međunarodna zajednica. Postavlja se pitanje, zašto je to Bane Stojanović uradio, koji je interes da taj čovek više ne bude predstavnik, tj. sudija Ustavnog suda, a vrlo dobro znamo da je taj Sud vratio 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani. Ovo mogu da shvatim samo kao njegovu bolesnu, nezdravu borbu za vlašću", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Međutim da podsetimo, u vreme kada je Ustavni sud doneo presudu u korist manastira Visoki Dečani o povraćaju imovine, Radomir Laban nije bio sudija Ustavnog suda. Presuda je doneta 2016. godine, dok je Laban za sudiju ovog suda imenovan dve godine kasnije.

Rakić je međutim, optužio Stojanovića i da ugrožava život Labanu svojim izjavama.

"Sudija Radomir Laban dobio je metu na čelu sa ovom izjavom Branimira Stojanovića. Možda iz nekih njegovih ličnih sukoba, ali ne samo da mu je nacrtana meta na čelu, već mu je ovim potezom ugrožen i život. Branimir Stojanović odlično zna kako se kadrira u Srpskoj listi, do juče je sam bio član te iste Srpske liste i odlično zna da sve odluke donosimo jednoglasno, odnosno konsenzusom i u konsultaciji sa Beogradom. To isto je učinjeno i kada smo predložili kandidata za gradonačelnika, profesoricu Ljiljanu Šubarić", kazao je Rakić.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Ljiljana Šubarić se nije obraćala medijima. Na pitanje novinarke RTV Kim -"zašto?", Rakić je kazao da ona ne može da govori jer još nije počela izborna kampanja.

Na konferenciji su se obratili i aktuelni gradonačelnik Gračanice Srđan Popović i predsednik Privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadžić. Obojica su pozvala na jedinstvo i podršku kandidatkinji Ljiljani Šubarić.

Popović: Podrška Ljiljani Šubarić

Odlazeći gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je kazao da će "Srpska lista nastaviti da okuplja Srbe pod jednim barjakom i da će pod tim barjakom braniti naš opstanak i ostanak".

"Ovde smo da damo punu podršku kandidatkinji za gradonačelnicu Ljiljani Šubarić ispred naše države i da jednostavno nastavimo kontinuitet naše borbe za opstanak i ostanak našeg naroda", kazao je Popović.

Karadžić: Nema mesta podelama

Ljubinko Karadžić, inače ujak i bliski politički saradnik Branimira Stojanovića danas je kazao da nema mesto podelama na predstojećim izborima.

"Svi koji to rade, rade protiv naših interesa i za interese onih koji ne žele Srbe na ovim prostorima. Mi smo tu da damo punu podršku kandidatu Srpske liste i da svi stanemo uz nju, jedinstveno. To je profesorica Ljiljana Šubarić. I da jednistveni, složni pokažemo da smo uz Srpsku listu, državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića", kazao je Ljubinko Karadžić.

Karadžić nije odgovorio na pitanje novinarke RTV Kim - Da li mu je lično teško dok sluša ove optužbe na račun njegovog sestrića Branimira Stojanovića.Ostale vesti

Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021