Vesti
Politika

Rakić: Ne nadziremo mostove u Mitrovici

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić negirao je danas pisanje agencije Kosovapres da pripadnici MUP-a Srbije i Civilne zaštite sprovode celodnevnu kontrolu četiri mosta koji povezuju severni i južni deo Mitrovice.
Rakić: Ne nadziremo mostove u Mitrovici
Goran Rakić (Foto Tanjug)

Rakić je u izjavi dostavljenoj medijima pozvao kosovski Savet za štampu i ostale nadležne kosovske i međunarodne institucije da reaguju u vezi sa pisanjem agencije Kosovapres koje je nazvao “netačnim,
zapaljivim i evidentno zlonamernim”.

Agencija je ranije danas navela da će pripadnici Severne policijske stanice Kosovske policije, Civilne zaštite i srpskog MUP-a, od danas, 24 sata dnevno “pažljivo pratiti ulaz i izlaz svakog pojedinca i vozila koji prolaze sa severa na jug Mitrovice i obrnuto”.

Rakić je kazao da je jedina istina da su on, gradonačelnici ostalih opština na severu Kosova i ministar u Vladi Kosova Ljubomir Marić juče o bezbednosnim pitanjima razgovarali sa rukovodstvom Kosovske policije za Sever, komandantom Kfora, šefom Euleksa i šefom Kancelarije EU na Kosovu.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku je jednoglasno zaključeno da se posle rasta tenzija na severu Kosova i niza incidenata, uz Kosovsku policiju, poveća budnost i pažnja i međunarodnih snaga bezbednosti.

“Nijedna druga struktura ne može da obavlja bezbednosni zadatak” rekao je Rakić i dodao da MUP Srbije i Civilna zaštita više ne postoje, u skladu sa Briselskim sporazumom.

On je ocenio da je “netačno i to da dogovorene mere bezbednosti” podrazumevaju “kontrolu svakog pojedinca i vozila koja saobraćaju preko glavnog mosta”.

“Niti smo to tražili, niti je iko takvu odluku doneo. Naglašavam da na mostovima koji povezuju Južnu i Severnu Mitrovicu postoji sloboda kretanja”, rekao je Rakić.

Dodao je da mere bezbednosti za građane sada podrazumevaju veće prisustvo vojnika Kfora i Kosovske policije na mostovima, dok se saobraćaj nesmetano odvija.

“Pripadnici Kfora i Kosovske policije reagovaće samo u slučaju pokušaja novih incidenata. Jedini cilj ove mere jeste želja i namera da se spreči moguća eskalacija nasilja usled serije incidenata i nesrećnih okolnosti koje su pogodile naš grad u proteklim danima, u čemu imam potpuno razumevanje i svog kolege sa juga Agima Bahtirija”, dodao je Rakić.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023