Vesti
Politika

Rakić najavljuje "građansku neposlušnost" zbog optužbi Prištine

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je "potpunu građansku neposlušnost", nakon što je, kako je naveo na konferenciji za štampu, primio informaciju da se na Kosovu vodi postupak protiv više od 70 Srba zbog, kako se tvrdi, "napada na ustavni poredak Kosova".
Rakić najavljuje
Goran Rakić (Foto Kim arhiva)

Srpska lista je, kaže Rakić, tim povodom održala hitne sastanke sa međunarodnim predstavnicima.

Rakić je kazao da su postupci u Specijalnom tužilaštvu u Prištini protiv srpskih građana, privrednika, gradonačelnika i poslanika pokrenuti zbog "napada na ustavni poredak Kosova".

Povod za te postupke, kako je objasnio, bili su "protesti protiv jednostranih poteza Prištine u toku prošle godine".

Rakić je istakao da je to "politički i etnički motivisan progon" srpkog naroda, u kom je, kako ističe, Priština unapred osudila optužene Srbe.

"Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima, ne daj Bože, hapšenjima naših građana, bićemo prinuđeni da se tome odupremo svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima što podrazumeva i totalnu građansku neposlušnost kako bi odbranili ljudska prava naših građana", upozorio je Rakić.

Rakić je pozvao građane srpske nacionalnosti, da ne prime poziv tužilaštva, niti da se na njega odazovu.

"Koliko je perfidna igra Prištine vidi se kroz nameru da se među nama unese razdor. Spisak im nije konačan pa ih pozivam da na taj spisak stave i mene, Igora, Slavka, Milovića, jer smo i mi bili na tim protestima sa svojim narodom i uvek ćemo biti", poručio je Rakić.

Rekao je da su čelnici Srpske liste danas obavestili ambasadore Kvinte i predstavnike Evropske Unije i od njih zatražili da "obuzdaju Prištinu u nameri da izazove haos na severu Kosova".

"Mi podržavamo vladavinu prava, ali ovo nije vladavina prava već institucionalno nasilje kojim se vrši progon našeg naroda. Pozivamo građane na jedinstvo, ovo nije političko pitanje, već pitanje našeg opstanka na ovim prostorima", kazao je Rakoć.

Naglasio je da Srbi na KiM žele da sačuvaju mir, ali i da tolerantni stav Srba ima granicu.

Dodao je da će "Srpska lista učiniti sve što može da zaštiti narod".Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022