Vesti
Politika

Rakić: Nadam se da će EU omogućiti referendum na Kosovu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da se još uvek nada i da ima poverenje u Evropsku uniju da će omogućiti da se u nedelju na teritoriji Kosova održi referendum o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.
Rakić: Nadam se da će EU omogućiti referendum na Kosovu
Goran Rakić (Foto FoNet)

„Ne mogu sa sigurnošću reći da li će EU ispuniti svoje obaveze, jer ovo se ne tiče više niti nas kao ljudi koji će se izjašnjavati na tom referendumu, ovo je pitanje puta ulaska u EU“, kazao je Rakić novinarima ispred Predsedništva, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema Rakićevim rečima, referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa je od Srbije tražila upravo EU i važan je za dalje evropske integracije Srbije, zbog čega je poteze Prištine ocenio kao „nedozvoljavanje da Srbija ide ka EU“.

"Mi zahtevamo od EU da pređe sa reči na dela. Dosta su pričali, dosta su obećavali, mi smo im verovali, posebno mi Srbi sa severa Kosova jer smo izašli na izbore 2013. godine upravo verujući u bolju budućnost i taj evropski put. Međutim, u nedelju će EU, odnosno Euleks pokazati svoje pravo lice - da li su za priključivanje Srbije tom evropskom putu ili je to samo prazna priča", ocenio je Rakić.

Naglasio je da Srbi nisu građani drugog reda na Kosovu i da žele da imaju "sva elementarna i osnovna prava kao što imaju i Albanci".

"Mi ne tražimo ništa više od onih pravila koja imaju Albanci. Neka se izbori održe kao do sada. Uz posredstvo Euleksa i OEBS-a, oni su bili medijatori i sad pozivamo i njih da se uključe u sve ovo i u nedelju otvore biračka mesta", kazao je Rakić.

On je podsetio da su ambasadori zemalja Kvinte na Kosovu saopštili ranije da je njihov stav da bi referendum trebalo da se održi i na Kosovu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je ranije da Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo jedino mogu da glasaju na predstojećem referendumu putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022