Vesti
Politika

Rakić: Na Kosovu nema jednakosti ni poštovanja veroispovesti

”Zabrana služenja liturgije jutros u Hramu Hrista Spasa u Prištini je kršenje osnovnih ljudskih prava srpskoj zajednici na Кosovu", ocenio je predsednik Srpske liste i minisstar u kosovskoj vladi Goran Rakić nakon što je Policija sprečila sveštenike i vernike da uđu u crkvu.
Rakić: Na Kosovu nema jednakosti ni poštovanja veroispovesti
Goran Rakić (Foto Srpska lista)

Rakić ovakav postupak ocenjuje kao "direktan udar na sve Srbe" koji žive na Kosovu. Navodi da je smatrao da su ovakvi slučajevi prošlost, te da narodi koji žive na Kosovu treba da rade na izgradnji međusobnog pomirenja i poštuju svačiju veroispovest.

Međutim, dodaje on, ovaj postupak je samo pokazatelj da to nije slučaj. ”Ovo što se jutros dogodilo sveštenstvu i vernom narodu koji, sem da obeleže veliki praznik, nisu imali nikakvu drugu nameru ne samo da je loša poruka, nego i crveni alarm za međunarodnu zajednicu", naveo je on.

Rakić smatra da ne postoji jednakost među narodima na Kosovu i da se ovim činom šalje jasna poruka da Srbi u svojim svetinjama ne mogu slobodno da propovedaju svoju veru”.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i predsednik Srpske liste poručuje da će srpski predstavnici "morati još odlučnije da se borimo da se zvono sa srpskih crkvi čuje svuda tamo gde one postoje".Ostale vesti

Dačić o predlozima rešenja: Srbija jasno rekla šta su naše crvene linije
Da li će ići na samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tiranu, odlučiće sam predsednik Srbije, rekao je šef diplomatije Ivica Dačić. O predlozima rešenja odnosa sa Prištinom, koji se stavljaju pred Srbiju, kaže - treba sačekati pa videti.
  • 03.12.2022
Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022