Vesti
Politika

Rakić: Na Kosovu nema jednakosti ni poštovanja veroispovesti

”Zabrana služenja liturgije jutros u Hramu Hrista Spasa u Prištini je kršenje osnovnih ljudskih prava srpskoj zajednici na Кosovu", ocenio je predsednik Srpske liste i minisstar u kosovskoj vladi Goran Rakić nakon što je Policija sprečila sveštenike i vernike da uđu u crkvu.
Rakić: Na Kosovu nema jednakosti ni poštovanja veroispovesti
Goran Rakić (Foto Srpska lista)

Rakić ovakav postupak ocenjuje kao "direktan udar na sve Srbe" koji žive na Kosovu. Navodi da je smatrao da su ovakvi slučajevi prošlost, te da narodi koji žive na Kosovu treba da rade na izgradnji međusobnog pomirenja i poštuju svačiju veroispovest.

Međutim, dodaje on, ovaj postupak je samo pokazatelj da to nije slučaj. ”Ovo što se jutros dogodilo sveštenstvu i vernom narodu koji, sem da obeleže veliki praznik, nisu imali nikakvu drugu nameru ne samo da je loša poruka, nego i crveni alarm za međunarodnu zajednicu", naveo je on.

Rakić smatra da ne postoji jednakost među narodima na Kosovu i da se ovim činom šalje jasna poruka da Srbi u svojim svetinjama ne mogu slobodno da propovedaju svoju veru”.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i predsednik Srpske liste poručuje da će srpski predstavnici "morati još odlučnije da se borimo da se zvono sa srpskih crkvi čuje svuda tamo gde one postoje".Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022