Vesti
Politika

Rakić: Na Kosovu nema jednakosti ni poštovanja veroispovesti

”Zabrana služenja liturgije jutros u Hramu Hrista Spasa u Prištini je kršenje osnovnih ljudskih prava srpskoj zajednici na Кosovu", ocenio je predsednik Srpske liste i minisstar u kosovskoj vladi Goran Rakić nakon što je Policija sprečila sveštenike i vernike da uđu u crkvu.
Rakić: Na Kosovu nema jednakosti ni poštovanja veroispovesti
Goran Rakić (Foto Srpska lista)

Rakić ovakav postupak ocenjuje kao "direktan udar na sve Srbe" koji žive na Kosovu. Navodi da je smatrao da su ovakvi slučajevi prošlost, te da narodi koji žive na Kosovu treba da rade na izgradnji međusobnog pomirenja i poštuju svačiju veroispovest.

Međutim, dodaje on, ovaj postupak je samo pokazatelj da to nije slučaj. ”Ovo što se jutros dogodilo sveštenstvu i vernom narodu koji, sem da obeleže veliki praznik, nisu imali nikakvu drugu nameru ne samo da je loša poruka, nego i crveni alarm za međunarodnu zajednicu", naveo je on.

Rakić smatra da ne postoji jednakost među narodima na Kosovu i da se ovim činom šalje jasna poruka da Srbi u svojim svetinjama ne mogu slobodno da propovedaju svoju veru”.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i predsednik Srpske liste poručuje da će srpski predstavnici "morati još odlučnije da se borimo da se zvono sa srpskih crkvi čuje svuda tamo gde one postoje".Ostale vesti

Slavković: Sumanutom odlukom Prištine onemogućen rad lokalne samouprave

Načelnica opštinske uprave u opštini Zvečan Radmila Slavković istakla je da je "sumanutom odlukom Prištine da u zgrade opštine Zvečan pošalje do zuba naoružane specijalce onemogućen je normalan rad radnika opštine Zvečan i pružanje usluga svim građanima".

  • 01.06.2023
Osmani: Ključna saradnja sa partnerima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se, u Kišinjevu u okviru samita Evropske političke zajednice, sa predsednikom Emanuelom Makronom i kancelarom Olafom Šolcom, kao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Žozepom Borelom.
  • 01.06.2023
Hovenijer sa Kurtijem o severu: Ne želim da koristim reč „sankcije“, to su posledice
Nakon serije kritka na račun kosovskog premijera, uvođenja prvih mera protiv Prištine i najava novih zbog krize na Severu Kosova, ambasador SAD, Džefri Hovenijer, danas se sastao sa Aljbinom Kurtijem.
  • 01.06.2023
Vučić: Besmislen i glup skup u Južnoj Mitrovici, ne razumem zašto to rade
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu nije jasno zašto je organizovan skup u Južnoj Mitrovici, na koji je putem društvenih mreža pozivalo albansko stanovništvo.
  • 01.06.2023
Visoki Dečani: Antisrpski protest u Peći
Kako je objavio portal „Peja n fokus“ na svojoj Fejsbuk stranici, grupa mladih kosovskih Albanaca je danas u Peći organizovala protest protiv Srba. Ovu informaciju je na svom Tviter nalogu prenelo bratstvo manastira Visoki Dečani.
  • 01.06.2023
Vlada Srbije : Kraj školske godine 6. juna u svim školama u Srbiji
Vlada Srbije donela je odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a da škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele. Ista odluka bi trebalo da se odnosi i na škole koje na Kosovu rade po obrazovnom sistemu Republike Srbije. Treba podsetiti da škole na severu Kosova, u četiri opštine sa srpskom većinom ne rade od petka.
  • 01.06.2023