Vesti
Politika

Rakić: Kfor prešao liniju koja deli mirotvorce od okupatora

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova do daljeg prekidaju komunikaciju i saradnju sa Kforom, saopšteno je večeras iz kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.
Rakić: Kfor prešao liniju koja deli mirotvorce od okupatora
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

“Politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije najoštrije osuđuju instrumentalizaciju Kfora, koji je danas obavljao ulogu političkog pokrovitelja Ise Mustafe prilikom nenajavljenog boravka na severu pokrajine”, stoji u saopštenju.

Naviodi se da se poseta premijera Kosova dogodila protivno volji žitelja severa Kosova i da na nju ne gledaju kao na demonstraciju sile Ise Mustafe, “jer da je zaista silan ne bi mu trebala međunarodna oružana pratnja”.

U saopštenju se navodi da je Kfor je ovim postupkom prešao tanku liniju koja deli mirotvorce od okupatora, jer "umesto da služi potrebama stabilizacije prilika na Kosovu i Metohiji danas je bio faktor destabilizacije”.

“Stavivši se na stranu politike, Kfor je narušio svoj kredibilitet kod srpskog naroda na severu pokrajine”, ističe se u saopštenju.

“Srpskom narodu na severu Kosova i Metohije ne može se oružjem nametati politička realnost, i grdno se vara svako ko misli da zastrašivanjem može da nas natera da bespogovorno prelazimo preko jednoumlja i političkog nasilja, koji su i doveli do zamrzavanja učešća srpskih političkih predstavka u kovovskim institucijama”.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023