Vesti
Politika

Rakić i Šmid: Jedini način za rešavanje problema je dijalog

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić naglasio je na sastanku sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid da je potpuna implementacija briselskog sporazuma od krucijalne važnosti za postizanje trajnog mira na Kosovu i da je neophodno u što skorijem periodu formirati Zajednicu srpskih opština. 
Rakić i Šmid: Jedini način za rešavanje problema je dijalog
Devenport, Šmid i Rakić (Foto MZZP)

Rakić je gošću upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i u tom smislu napomenuo da "jednostrani potezi i akcije poput one od 13. oktobra na severu Кosova ne doprinose boljitku u odnosima dva naroda već samo produbljuju krizu".

Istakao je da je jedini način rešavanja svih problema, dijalog.

Tokom sastanka je rečeno da se o vladavina prava i zakona naročito kada su u pitanju manjinske zajednice ne treba govoriti samo deklarativno već dobre zakone treba i primenjivati.

"U prilog tome govori i činjenica o fundamentalnom kršenju ljudskih prava, a pravi primer je i skorašnja presuda protiv Ivana Todosijevića", navodi se u saopštenju.

Rakić je tokom sastanka kazao da je proces povratka potpuno u stagnaciji zbog, kako je rekao, nedostatka sigurnog i bezbednog okruženja kada su u pitanju povratničke sredine.

”Osnovni cilj svih nas mora biti zajednički rad na prevazilaženju prepreka koje stoje na putu boljih životnih uslova svih zajednica. Ukoliko jedna strana nije spremna na tako nešto, probleme ne možemo rešavati. Rezultate u unapređenju suživota možemo postići jedino iskrenim namerama i predanim radom svih institucija i organizacija na Кosovu”, kazao je Rakić.

Sastanku prisustvovao je i ambasador OEBS-a na Кosovu, Majkl Devenport.Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021