Vesti
Politika

Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna

"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
Radojević, Lajčak i Rakić (Foto MZZP)

Mirosalav Lajčak danas je prvi put boravio na severu Kosova u svojstvu predstavnika EU za dijalog. U razgovoru sa ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri opštine rečeno mu je da je ZSO jedini način da se položaj Srba na Kosovu poboljša.

”Sva otvorena pitanja između Srba i Albanaca moraju se rešavati dijalogom u Briselu ali i da se sve dogovoreno sprovede onako kako je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine, jer jedino tako možemo da rešavamo probleme koji stoje na putu boljeg života. Svi jednostrani potezi će dovesti do destabilizacije situacije na terenu i dovesti u pitanje i ostale sporazume koji su dogovoreni. Oduvek smo bili konstruktivan parter u trasiranju puta za bolju budućnost, to isto očekujemo i od svojih komšija sa kojima trebamo da gradimo zajednički suživot”, istakli su danas ministar Rakić i gradonačelnici Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović.

Osim o dijalogu razgovarano je i o problemima Srba na Kosovu, a rečeno je i da bi bolja ekonomska situacija mogla da utiče na bolji položaj stanovništva.

Sa Lajčakom su razgovarali i o poslednjim incidentima u povratničkim sredinama. Kako je saopšteno Rakić i gradonačelnici su poručili da takvi incidenti moraju odmah prestati.

 Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022