Vesti
Politika

Rakić: Gradonačelnici spremni da napuste institucije, ako ne bude razumevanja

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je, posle sastanka sa predsednikom Srbije, da su izabrani gradonačelnici spremni da napuste ponovo institucije.
Rakić: Gradonačelnici spremni da napuste institucije, ako ne bude razumevanja
Rakić (Foto Tanjug)

Rakić je naglasio da su gradonačelnici spremni da napuste institucije, ako ne bude razumevanja Prištine, ali i da će se to desiti na svim nivoima - od tužilaštava i sudova, do prosvete. Prema njegovim rečima, pobeda Srpske liste je pobeda srpskog jedinstva.

Kako kaže, izbori su pokazali da nije uspeo bojkot na koji su pozivali iz centra Beograda pojedini kvazipolitičari ili opozicija.

"A taj bojkot bi značio da na severu KiM vladaju drugi, Albanci ili neko koga bi međunarodna zajednica postavila iz svog džepa a to bi značilo pogrom Srba", rekao je Rakić, podsetivši da u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uvaži volju naroda i dodao da od ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija nije dobio još nijednu čestitku na tome što je čitav proces protekao u miru.

"Ali su se setili izbornog procesa iz 2017. Kad mi u razgovoru sa ambasadorima pomenemo nešto od ranije, na primer pogrom, oni kažu: "hajde da pričamo o budućnosti, nemojte se vraćati u prošlost. A kad je njihov interes u pitanju onda se sete 2017, pa čak idu i do Prvog svetskog rata, Kosovskog boja. Valjda im je Miloš kriv kad je njihv interse u pitanju", zaključio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić,rekao je da je ubedljiva pobeda na izborima na severu i Srbima južno od Ibra dala dodatnu snagu.

"Naša najevća snaga je jedinstvo, i ne samo političkih predstavnika, već i veća podrška Srba, izkazana kroz glasanje, politici Srpske liste i, pre svega, predsednika Vučića", rekao je Jevtić.

To je, kako je rekao, politika opstanka, normalnog života svakog Srbina na KiM, čiji je cilj mir.

"Nismo srećni kada vidimo inicijative i rezolucije u parlamentu u Prištini", dodao je Jevtić.

Kako je rekao, Srbi su danas jasno poslali poruku da neće uspeti da razbiju srpsko jedinstvo oni koji to pokušavaju.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je propao pokušaj Prištine da integriše severne opštine, kao što je najavljivao gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

"Srbi su bili jedinstveni, osetili opasnost i na demokratski i miran način sprečili ugrožavanje vitalnih interesa", rekao je Ivanović.

On je uveren da se po izlaznosti i glasovima za kandidate Srpske liste vidi da su oni koji su na prethodnim izborima glasali za neke durge kandidate, sada jednodušno glasali za Srpsku listu.

"U Kosovoskoj Mitrovici je to posebno zanimljivo. Oni koji su glasali za Olivera Ivanovića na prethodnim izborima, sada su glasali za Gorana Rakića. Ovo najbolje odbacuje sulude optžbe pojedinih marioneta iz opozicije, koji pokušavaju svoju državu i Srbe da optuže za zločin nad Oliverom", rekao je Ivanović.

On je dodao da se situacija na Kosovu pogoršava i da sve pokazuje da nema zamrznutog konflikta.

"Zato smo i podržali napore države i predsednika da se situacija na KiM što pre reši na kompromisan način, jer će sutra biti teže i gore za rešavanje situacije", rekao je Ivanović.

Đurić: Nema nastavka dijaloga dok se ne povuku takse

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je na sastanku državnog vrha sa predstavnicima Srba sa severa Kosova zaključeno da neće biti razgovora o nastavku dijaloga sa Prištinom dok tamošnje vlasti ne povuku, kako je rekao, "anticivilizacijske takse" na uvoz robe iz centralne Srbije.

Đurić je novinarima rekao i da je na sastanku dogovoreno da će Srbija preduzeti "vrlo energične, efikasne i oštre mere" protiv Prištine ukoliko takse ne budu povučene do sastanka u Parizu, koji će biti održan početkom jula na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo je naveo da je na sastanku ocenjeno da su predstavnici Srpske liste na nedavnim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova ostvarili "veličanstvenu pobedu" koja je, po njegovim rečima, demonstrirala jedinstvo Srba na tom prostoru i njihovu "neraskidivu" vezu sa državom Srbijom.

"Jasna poruka izbora je da tu vezu i jedinstvo nije moguće prekinuti bez obzira na političke, ekonomske i druge pritiske", kazao je Đurić.

On je kazao da je na sastanku zaključeno da posle izbora "ne sme biti spavanja na lovorikama", odnosno da je izabranim predstavnicima Srba poručeno da se od njih očekuje da svakog dana rade na unapređenju položaja Srba na Kosovu.

"Zaključeno je i da će izabrani gradonačelnici obavljati svoje funkcije samo dok ih ne učine besmislenim pritisci Prištine, odnosno da će ako bude potrebno, napustiti svoje pozicije", dodao je Đurić.

Zaključci sastanka 

Na sastanku je zaključeno sledeće:

1. Učesnici sastanka sa zadovoljstvom konstatuju da je na nedavno održanim lokalnim izborima u četiri opštine na severu AP КiM „Srpska lista“ ostvarila značajnu pobedu, i na taj način ubedljivo demonstrirala snažno jedinstvo srpskog naroda i njegovu nameru da ostane i opstane na teritoriji AP КiM uz sveprisutnu pomoć i podršku svih institucija Republike Srbije. Ovom pobedom je na miran, dostojanstven i demokratski način upućena poruka Prištini i međunarodnoj zajednici da se na srpski narod ne može uticati političkom represijom i ekonomskim pritiscima.

2. Кonstatovano je da rezultat ovih izbora nije blanko podrška nikome od izabranih političkih predstavnika, već je on pre svega poruka o želji srpskog naroda na severu AP КiM da se jedinstveno, i u neraskidivoj vezi sa Republikom Srbijom, bori za bolju i sigurniju budućnost na prostoru na kome oduvek živi. Stoga je najvažnija obaveza svih lokalnih institucija da u narednom periodu unaprede svoj rad, i da u saradnji sa Vladom Republike Srbije posvećeno rade na poboljšanju životnih uslova svih naših građana.

3. Svi politički predstavnici srpskog naroda na teritoriji AP КiM, na svakom mestu i u svakom trenutku, moraju biti spremni da se svom snagom bore za interese svog naroda, a ukoliko političke okolnosti to nameću moraju biti spremni i da napuste svoje funkcije. Izabrani gradonačelnici na severu će obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu i u interesu građana, ukoliko u narednom periodu ne uslede novi politički, bezbednosni i ekonomski pritisci koji bi njihovo delovanje sa tih pozicija učinili besmislenim.

4. Svi učesnici sastanka su saglasni da neće biti nikakvih daljih direktnih ili posrednih razgovora sa predstavnicima PIS u Prištini o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve do donošenja odluke o ukidanju necivilizacijske takse od 100% na proizvode iz Republike Srbije. Do završetka sastanka koji je, pod pokroviteljstvom francuskog predsednika i nemačke kancelarke, zakazan za početak jula u Parizu, Vlada Republike Srbije neće odgovarati uvođenjem kontramera na nerazumne i necivilizacijske trgovinske barijere, koje su kršenjem svih relevantnih sporazuma nametnute od strane PIS u Prištini. Ukoliko do razgovora u Parizu, ili kao njihov direktan rezultat, takse od 100% na proizvode iz Srbije ne budu ukinute, Republika Srbija će ponovo razmotriti svrsishodnost uvođenja kontramera u novonastalim političkim i ekonomskim okolnostima.

5. Na sastanku je naglašena opredeljenost državnog rukovodstva i svih političkih predstavnika Srba sa Кosova i Metohije da se do kompromisnog rešenja za pitanje КiM dođe mirno i putem dijaloga sa političkim predstavnicima albanskog naroda, ali je ponovljenja i spremnost Republike Srbije da svim sredstvima zaštiti srpski narod u slučaju pokušaja nasilnog narušavanja njegove bezbednosti i opstanka na teritoriji AP КiM. Izražena je i nada da će međunarodne misije odgovorno sprovoditi svoj mandat, kako do ostvarenja nasilnih scenarija nikada ne bi došlo.

6. Sve srpske institucije i politički predstavnici u narednom periodu moraju na svaki mogući način pomoći realizaciju projekata iz investicionog plana podrške za AP КiM, koji su inicirali predsednik Republike Srbije i Кancelarija za КiM. Ovo svi moraju da shvate kao apsolutni prioritet, jer je ovo prvi put u nekoliko decenija da je Republika Srbija u mogućnosti da u tolikom obimu, kroz investicije u ekonomski razvoj, u obrazovne i zdravstvene institucije, i infrastrukturu, pomogne našem narodu u AP КiM.

7. Politički predstavnici Srba i rukovodioci srpskih institucija na Кosovu i Metohiji, izrazili su veliku zahvalnost predsedniku Vučiću za napore koje ulaže u zaštiti interesa srpskog naroda i države Srbije, kao i za sve veću i nesebičnu pomoć Republike Srbije bez koje srpski narod na КiM ne bi mogao da opstane.

 Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020