Vesti
Politika

Rakić: Formiran Krizni štab koji će izveštavati o situaciji na terenu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je, zbog kompleksnosti situacije na Kosovu i Metohiji, formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu.
Rakić: Formiran Krizni štab koji će izveštavati o situaciji na terenu
Goran Rakić (Foto KoSSev)

Rakić je, komentarišući situaciju na terenu, u uključenju za emisiju ’’Hit tvit’’ na televiziji Pink, rekao da su tenzije na KiM i dalje prisutne.

"Tenzije nisu pale. Ovde smo u Zvečanu, tačnije u mestu Rudare, gde se narod okuplja sve više i sve veći broj građana pristiže svakoga trenutka", rekao je Rakić.

On je ocenio da je nakon današnjih izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija samo podgrejana vatra i da su srpske porodice uplašene.

"Građani nisu i ne žele da nasedaju na provokacije", poručio je on.

Rakić je pozvao građane da, imajući u vidu viši stepen tenzija koji je posledica pretnji Prištine, budu mirni i uzdržani, "ali i budni i ne dozvole da iko naseda na provokacije".

"Upravo je to ono što želi Priština. Priština stalno sprovodi neke akcije da bi izazvali našu reakciju i okrivili nas da smo mi taj rušilački i remetilački faktor", upozorio je Rakić.

On je naglasio da Srbi na severu KiM žele samo mir i ništa drugo.

"Želimo da sačuvamo svoje porodice i da ostanemo da živimo ovde" , poručio je Rakić.

On je zatražio od građana na KiM da se prema pripadnicima Kfora i Euleksa odnose sa poštovanjem jer je, kako je naglasio, njihovo prisustvo na severu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i međunarodnim sporazumima.

"Molim sve građane da izađu u susret svakom pripadniku Kfora i Euleksa i pomognu im ukoliko im je neka pomoć sa naše strane potrebna", poručio je Rakić.

Na konstataciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominjao da postoji mogućnost da su strani elementi ubačeni u srpske redove i izazivaju incidente, Rakić je rekao da postoji veliki strah "da neko ne dođe u naše redove i izazove incidente".

"I onda optuži nas. Mi smo opredeljeni za mir, ne želimo nikog da napadamo, mi smo ovde da se branimo. To što smo postavili barikade znači da želimo da se branimo i ostanemo ovde. Borba da, ali borba za mir i razum, a nisam siguran da taj razum ima suprotna strana i vlasti u Prištini", zaključio je Rakić.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023