Vesti
Politika

Radun: Srbija tema predizborne kampanje na Kosovu

Poslednje izjave političara iz Prištine su u svrhu pariranja opoziciji koja je sada u jačanju i koja će verovatno zameniti aktuelnu vlast, kaže analitičar iz Beograda Branko Radun.
Radun: Srbija tema predizborne kampanje na Kosovu
Branko Radun (Foto arhiva Kim)

Komentarišući poslednje izjave predsednika Kosova Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, kao i ministara Edite Tahiri i Envera Hodžaja da dijalog sa Srbijom treba da se vodi drugačije i da se završi međusobnim priznavanjem, Radun kaže da je to posledica duela kosovskog predsednika sa Ramušom Haradinajem.

"Ove izjave tumačim u kontekstu neke vrste predizborne kampanje, gde se pokušava poentirati sa željama albanske strane da Kosovo bude priznato od strane Srbije, iako oni znaju da od toga nema ništa. Zapravo, oni daju takve izjave da bi parirali opoziciji koja je sada u jačanju i koja će verovatno i zameniti aktuelnu vlast u Prištini", navodi Radun.

Govoreći o izjavi Ramuša Haradinaja upućenoj premijeru Srbije Aleksandru Vućiću, beogradski analitičar Branko Radun ponavlja da je i to početak predizborne kampanje "gde se dokazuje albanski patriotizam".

"Ne treba potcenjivati te ratnohuškačke ili agresivne izjave Haradinaja, zato što centri moći na zapadu daju podršku toj velikoalbanskoj ideji, a to vidimo pre svega kroz izjave Edija Rame", zaključio je Radun.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023