Vesti
Politika

Radun: Rešenje u dogledno vreme

Problem u podeli političkog plena i funkcija dovodi do odlaganja formiranja koalicionog sporazuma između DSK i Samoopredeljenja, kazao je za RTV Kim politički analitičar iz Beograda Branko Radun.
Radun: Rešenje u dogledno vreme
Branko Radun (Foto arhiva Kim)

Politički analitičar Branko Radun je kazao da zbog problema u podeli političkih funkcija koje će obavljati u novoj Vladi Kosova, između Pokreta Samoopredeljene i DSK-a još nema koalicionog sporazuma, ali da u dogledno vreme mora doći do rešenja.

„Aljbin Kurti vođa Pokreta Samoopredeljene veruje da njemu raste rejting i da on može da ide na nove izbore, odnosno da bi na novim izborima bolje prošao u odnosu na političke rivale, pre svega u odnosu na DSK-a kojima novi izbori ne odgovraju. Zato Kurti odugovlači i ucenje DSK svojom listom kadrova i funkcija koju oni planiraju da obavljaju u Vladi Kosova“, rekao je Radun.

Radun ističe da je to rizična strategija Samoopredeljenja koja može „da im se obije o glavu“.

„Oni su (Samoopredeljenje) odgovorni za to što se vlada još ne forimira i na taj način su zapravo produžili vek trajanja prethodne vlade. U dogledno vreme mora da dođe do rešenja i razrešenja, da li će vlada da se formira ili se ide na nove izbore“, kazao je Radun i dodao da je ipak teško reći šta će se tačno desiti, ali da je izglednije da će se vlada formirati.Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020