Vesti
Politika

Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO
Sa sastanka Kurtija i Borelja (Foto Vlada Kosova)

Radosavljević smatra odlučnim korakom EU to što je Borelj dao do znanja Kurtiju da će nastaviti da traži od kosovske vlasti formiranje ovog tela. Ipak, sagovornik RTV Kim nije potputno siguran da li ovo odluka same EU ili je to povezano sa uključivanjem SAD-a u proces pregovora.

"Ipak, mislim da neće baš tako lako biti vlasti u Prištini da se iz toga svega izvuče na jedan lak način, kao što je to bilo u prethodnom periodu. Mislim da se sada konsolidovala EU i da ona sada ima neki ozbiljan strateški plan i da su preduzeli konkretne korake u tom smislu. Imaju oni mehanizme kako će da dovedu u red one koji nisu onakvi kakvi bi po dogovoru postignutim u Briselu trebali da budu. Mislim da je sada to vreme došlo, mislim da će konačno biti pomaka u smislu konkretnih koraka ka ZSO ali i u smislu čitavog puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", kazao je Radosavljević.

Radosavljević je mišljenja da će Priština biti uslovljena viznom liberalizacijom.

"Mislim da je u tom smislu ključna karika, kako treba da uslovi EU one koji su trenutno na vlasti Prištini. To je upravo taj put i to je ono što će da se desi. Ipak će oni morati da pristanu na ono što se od njih traži da bi dobili ono što očekuju i čemu se nadaju. A to donosi i dobar odgovor u biračkom telu", zaključuje Radosavljević.

Podsetimo na jučerašnjoj konferenciji za štampu visoki predstavnik EU Žozep Borelj se nije složio sa Kurtijem da je odluka Ustavog suda Kosova prepreka za formiranje ZSO-a, da su dve strane dobrovljno donele odluku o potpisivanju sporazuma. On je poručio i da će nastaviti da traži ispunjenje tog sporazuma, te da je on važan.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022