Vesti
Politika

Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO
Sa sastanka Kurtija i Borelja (Foto Vlada Kosova)

Radosavljević smatra odlučnim korakom EU to što je Borelj dao do znanja Kurtiju da će nastaviti da traži od kosovske vlasti formiranje ovog tela. Ipak, sagovornik RTV Kim nije potputno siguran da li ovo odluka same EU ili je to povezano sa uključivanjem SAD-a u proces pregovora.

"Ipak, mislim da neće baš tako lako biti vlasti u Prištini da se iz toga svega izvuče na jedan lak način, kao što je to bilo u prethodnom periodu. Mislim da se sada konsolidovala EU i da ona sada ima neki ozbiljan strateški plan i da su preduzeli konkretne korake u tom smislu. Imaju oni mehanizme kako će da dovedu u red one koji nisu onakvi kakvi bi po dogovoru postignutim u Briselu trebali da budu. Mislim da je sada to vreme došlo, mislim da će konačno biti pomaka u smislu konkretnih koraka ka ZSO ali i u smislu čitavog puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", kazao je Radosavljević.

Radosavljević je mišljenja da će Priština biti uslovljena viznom liberalizacijom.

"Mislim da je u tom smislu ključna karika, kako treba da uslovi EU one koji su trenutno na vlasti Prištini. To je upravo taj put i to je ono što će da se desi. Ipak će oni morati da pristanu na ono što se od njih traži da bi dobili ono što očekuju i čemu se nadaju. A to donosi i dobar odgovor u biračkom telu", zaključuje Radosavljević.

Podsetimo na jučerašnjoj konferenciji za štampu visoki predstavnik EU Žozep Borelj se nije složio sa Kurtijem da je odluka Ustavog suda Kosova prepreka za formiranje ZSO-a, da su dve strane dobrovljno donele odluku o potpisivanju sporazuma. On je poručio i da će nastaviti da traži ispunjenje tog sporazuma, te da je on važan.Ostale vesti

Rama u UN: Srbija da prizna Kosovo
Premijer Albanije Edi Rama je tokom govora na Generalnoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija rekao da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu republiku.
  • 25.09.2022
SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova
Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je potpisivanjem "plana konsultacija" sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, narušena pozicija Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.
  • 24.09.2022
Brnabić posetila porodicu Nikole Nedeljkovića
Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koga je Kosovska policija uhapsila priikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i koji je osuđen na osam meseci zatvora.
  • 24.09.2022
Suniog: Krajnje vreme da se sprovede odluka o Visokim Dečanima
Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog poručio je da je krajnje vreme da privremene institucije u Prištini sprovedu odluku suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.
  • 24.09.2022
Osmani na sastanku sa Grinfild: Srbija opstruiše dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, sastala se sa šeficom misije SAD-a u Njujorku Lindom Tomas Grinfild sa kojom je razgovarala o dešavanjima u regionu, ali i o posledicama rata u Ukrajini.

  • 24.09.2022
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se u Njujorku o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izvestila je agencija TASS.
  • 24.09.2022