Vesti
Politika

Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila

Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

"U opštini Severna Mitrovica do sada je podnet samo jedan zahtev za preregistraciju u skladu s odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade u Prištini. Što se tiče celokupne teritorije Kosova i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova je ocenilo da je neuspešno u ovom procesu jer do sada na celoj teritoriji Kosova i Metohije podneto ukupno devet zahteva, što pokazuje da je ovaj proces osuđen na propast", rekao je Radojević.

Po njegovim rečima, jednostrani potezi ne mogu proći i nikakve jednostrane odluke Prištine ne mogu se sprovesti na severu Kosova i Metohije.

"Neodazivom, Srbi su pokazali jedinstvo i šta misle o jednostranim potezima. Pozivamo Vladu u Prištini da sedne za sto u Briselu, da razgovara s pregovaračkim timom Republike Srbije i da dodje do kompromisnog rešenja koje je u interesu svih nas", kazao je Radojević.

On je istakao da se pritisak Prištine poslednjih godinu dana pojačava iz meseca u mesec.

"Svedoci smo da Priština gradi baze koje su, navodno za policijsku upotrebu, za specijalne jedinice. Gradi se na teritoriji i opštine Leposavić i opštine Zubin Potok, gradonačelnici tih opština su reagovali, međutim, odgovora nema", naglasio je Radojević i dodao da su Srbi na severu Kosova itekako svesni pojačanog prisustva specijanih policijskih snaga koje patroliraju putevima, što ih čini sve zabrinutijima i uznemirenijima.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022