Vesti
Politika

Radna grupa će razmatrati ukidanje takse

Kosovsko Ministarstvo ekonomije formiralo je tim za identifikaciju trgovinskih barijera i on će Vladi Kosova preporučiti uklanjanje ili zadržavanje stopostotne takse na uvoz srpske robe.
Radna grupa će razmatrati ukidanje takse
Vlada Kosova (Foto Kim)

Tim od devet članova trebalo bi da iznese preporuke kako izbeći prepreke, shodno tome i da da preporuku da li treba ukinuti taksu na srpske proizvode, piše Gazeta ekspres, prenosi Kosovo onlajn.

Na osnovu dokumenta do kojeg je došla prištinska televizija T7, tim čine predstavnici kosovskog Ministarstva trgovine iz različitih odeljenja ovog ministarstva a koji takođe učestvuju u kosovskoj Agenciji za carinu, hranu i veterinarstvo.

Takođe su u ovu grupu uključeni i predstavnici preduzeća. kosovske Privredne komore, Klub proizvođača i Poslovna komora su tri tela koja prenose i zastupaju glas kosovskih preduzeća.

U grupi ne učestvuju predstavnici Američke privredne komore Kosova. Iz ove komore su rekli za televiziju T7 da će njihovi stavovi morati da se čuju.

"Uprkos našem različitom stavu o pitanju takse, Američka privredna komora veruje u važnost raznolikosti mišljenja i ideja o kojima bi trebalo da se raspravlja u okviru tih tela", kaže Arijan Zeka iz Američke privredne komore na Kosovu.

"Tokom protekle nedelje imali smo sastanak i sa premijerom i sa ministrom ekonomije, na kojem smo saopštili ono što je već javni stav Američke komore o važnosti neometane trgovine između zemalja Zapadnog Balkana, a samim tim i puna ekonomska integracija celog regiona", poručio je Zeka.

Iz kosovskog ministarstva ekonomije kažu da su u stalnim razgovorima sa Američkom privrednom komorom.

"Ministar se takođe sastao sa predstavnicima američkih, britanskih, slovenačkih, italijanskih i austrijskih komora i udruženja koji štite interese preduzeća. Američka komora je, dakle, deo konsultacija sa ministrom", rekao je Getoar Mjeku, savetnik ministrke ekonomije.

Nije poznato kada će taj tim završiti svoj posao koji podrazumeva ispitivanje trgovinskih barijera. "Nisam obavešten o rokovima, ali ministar i radna grupa posvećeni su pažljivom razmatranju i davanju dobre preporuke Vladi Kosova", naveo je Mjeku.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova su u sporazumu o koalicionoj vladi predvideli da će taksa od sto odsto na srpske proizvode biti zamenjena merom reciprociteta.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020