Vesti
Politika

Radman: Hrvatska podržava ukidanje viza za Kosovo

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala primila je danas svog hrvatskog kolegu Gordana Grlića Radmana, prenosi EO.
Radman: Hrvatska podržava ukidanje viza za Kosovo
Radman i Gervala (Foto EO)

Radman je nakon sastanka rekao da je država koju predstavlja protiv bilo kakve promene granica, i garantovao podršku Kosovu u vezi sa ukidanjem viza. Takođe je rekao da će i njegova zemlja podržati proces dijaloga sa Srbijom.

„Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će se naći rešenje. Hrvatska se protivi bilo kojoj promeni granica u istočnoj Evropi.

„Nadamo se da će razgovori biti nastavljeni u junu. Neka to učine zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Republika Hrvatska u potpunosti podržava liberalizaciju viznog režima", dodao je on.

Nije otišao bez pomena činjenice da je Hrvatska među prvim zemljama koja je priznala Kosovo kao državu, dodajući da će se prijateljstvo dve zemlje nastaviti.

Hrvatski ministar najavio je da su za Kosovo obezbedili 10 hiljada vakcina protiv kovid-a, izveštava EO.

„Zadovoljan sam ovom posetom. Hrvatska i Kosovo su tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose. Prošle nedelje ministar odbrane posetio je Hrvatsku i danas imam čast da budem ovde sa kolegama", rekao je on.

"Ne smemo zaboraviti činjenicu da je Hrvatska među prvim zemljama priznala nezavisnost Republike Kosovo. Dali smo veliku podršku Kosovu da pređe u regionalne i međunarodne organizacije“.

"Imao sam zadovoljstvo da obavestim ministarku o distribuciji 10 hiljada doza vakcina kao prevenciji od pandemije kovid-19 koja je ostavila velike posledice. Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će uticati na stabilnost regiona", zaključio je on.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u Prištini da će njegova zemlja na Kosovu formirati vojni kamp radi veće bezbednost.

Hrvatski minisar je danas razgovarao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem. Ostale vesti

CIK ograničava troškove političkih partija tokom predizborne kampanje

Centralna izborna komisija donela je odluku da ograniči troškove političkim subjektima za kampanju za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra.

  • 20.06.2021
Političke stranke mogu potrošiti do 950.633 evra za loklane izbore
Centralna izborna komisija odobrila je na subotnjem sastanku novčana ograničenja potrošnje političkih subjekata za lokalnu izbornu kampanju 17. oktobra. Prema odluci CIK-a, gornja granica rashoda je u iznosu od 950.633 evra.
  • 19.06.2021
Od danas prijava političkih partija za lokalne izbore na Kosovu
Prijava za sertifikaciju političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata koji žele da učestvuju u Lokalnim izborima na Kosovu biće moguća od danas do 16. avgusta, saopšteno je iz CIK-a.
  • 18.06.2021
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
  • 18.06.2021
Guterešu i drugi mandat generalnog sekretara UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.
  • 18.06.2021
Brnabić: Region frustriran odnosom EU prema proširenju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

  • 18.06.2021