Vesti
Politika

Radman: Hrvatska podržava ukidanje viza za Kosovo

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala primila je danas svog hrvatskog kolegu Gordana Grlića Radmana, prenosi EO.
Radman: Hrvatska podržava ukidanje viza za Kosovo
Radman i Gervala (Foto EO)

Radman je nakon sastanka rekao da je država koju predstavlja protiv bilo kakve promene granica, i garantovao podršku Kosovu u vezi sa ukidanjem viza. Takođe je rekao da će i njegova zemlja podržati proces dijaloga sa Srbijom.

„Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će se naći rešenje. Hrvatska se protivi bilo kojoj promeni granica u istočnoj Evropi.

„Nadamo se da će razgovori biti nastavljeni u junu. Neka to učine zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Republika Hrvatska u potpunosti podržava liberalizaciju viznog režima", dodao je on.

Nije otišao bez pomena činjenice da je Hrvatska među prvim zemljama koja je priznala Kosovo kao državu, dodajući da će se prijateljstvo dve zemlje nastaviti.

Hrvatski ministar najavio je da su za Kosovo obezbedili 10 hiljada vakcina protiv kovid-a, izveštava EO.

„Zadovoljan sam ovom posetom. Hrvatska i Kosovo su tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose. Prošle nedelje ministar odbrane posetio je Hrvatsku i danas imam čast da budem ovde sa kolegama", rekao je on.

"Ne smemo zaboraviti činjenicu da je Hrvatska među prvim zemljama priznala nezavisnost Republike Kosovo. Dali smo veliku podršku Kosovu da pređe u regionalne i međunarodne organizacije“.

"Imao sam zadovoljstvo da obavestim ministarku o distribuciji 10 hiljada doza vakcina kao prevenciji od pandemije kovid-19 koja je ostavila velike posledice. Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će uticati na stabilnost regiona", zaključio je on.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u Prištini da će njegova zemlja na Kosovu formirati vojni kamp radi veće bezbednost.

Hrvatski minisar je danas razgovarao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem. Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021