Vesti
Politika

"Radimo na ZSO, ali nisam siguran da će biti do 20."

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je za Blic da kosovska vlada radi na formiranju Zajednice srpskih opština.
Bedžet Pacoli (Foto Srbija danas)

Međutim, kako kaže, ne može da predvidi da li će ZSO biti fomirana za tri nedelje, odnosno do 20. aprila, kada Prištini ističe rok da to učini.

"Još pre nego što se desio nesrećni slučaj sa (Markom) Đurićem naša vlada je počela aktivnosti oko svih briselskih dogovora, i između ostalog i o ZSO. Prošlog ponedeljka ujutru održan je sastanak zemalja EU (Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske), ambasadora SAD i predstavnice EU. Postoji i tehnička grupa koja je bila dva puta u Briselu, a koja radi na implementaciji svih briselskih dogovora", rekao je Pacoli.

Prema njegovim rečima, srpski politički faktor bi trebalo da sarađuje sa kosovskom vladom.

"Vlada je spremna brzim hodom da radi na implemntaciji svih dogovora i ZSO. Da li će to biti za tri nedelje ne može niko da predvidi. Uzimaće se u obzir vreme potrebno da se to uradi", naveo je Pacoli za Blic.Ostale vesti

Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023