Vesti
Politika

Radev ne prihvata, a Makronu nije realno

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da njegova zemlja neće odgovoriti ni na kakav "ultimatum" da podrži pregovore o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio "drugim evropskim zemljama" da njihovo pristupanje Uniji nije realno u skorijoj budućnosti.
Radev ne prihvata, a Makronu nije realno
Francuski predsednik Emanuel Makron govori na skupu o budućnosti Evrope u Strazburu (Foto FoNet/AP)

Bugarska je krajem 2020. godine stavila veto na početak pregovora o članstvu Severne Makedonije, uz obrazloženje da Skoplje ne sprovodi bilateralni sporazum iz 2017. godine, posebno deo koji se odnosi na zajedničku istoriju i jezik, prenosi Slobodna Evropa.

"Izuzetno je neprikladno i nije korisno davati ultimatume Bugarskoj", rekao je Radev novinarima u Sofiji, komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija.

Prema bugarskim medijima, Osmani je navodno rekao da do juna, odnosno do kraja francuskog predsedavanja EU, postoji mogućnost razvoja veza između Bugarske i Severne Makedonije.

Bugarski veto je uticao na i početak pregovora EU sa Albanijom, koji su takođe blokirani.

Radev je danas rekao da postoji "spoljni pritisak" na Bugarsku i optužio je Severnu Makedoniju za "kršenje ljudskih prava (etničkih Bugara), kršenje kriterijuma iz Kopenhagena i za govor mržnje", dodavši da je to nespojivo s evropskim principima i vrednostima.

Prema kriterijumima iz Kopenhagena, države koje žele da se pridruže Evropskoj uniji moraju da ispune određene uslove, kao što je postojanje institucija za očuvanje demokratskog upravljanja i ljudskih prava.

Kritičari bugarskog premijera Kirila Petkova, kao i nacionalisti, optužuju predsednika vlade da do sredine godine želi da povuče veto zbog "spoljnog pritiska".

Radav i Petkov su se prepirali oko niza pitanja, a nedavno i oko slanja oružja Ukrajini. Radev, za koga se smatra da je proruski orijentisan protivi se tome, dok je Petkov bio za.

Severna Makedonija i Bugarska potpisale su Dogovor o dobrosusedstvu 2017. godine, a Bugarska je 2019. usvojila Deklaraciju u parlamentu, u kojoj je postavljen veliki deo uslova na čijem ispunjenju se sada insistira.

Bugarska je počela blokadu evrointegracija Severne Makedonije 2020. godine, najpre insistiranjem na temama povezanim sa istorijom i jezikom.

Kasnije je Radev počeo da insistira i na pravima makedonskih Bugara, a premijer Petkov najvio je formiranje pet radnih grupa povezanih sa temama kao što su ekonomija i kultura, ali istovremeno kaže da se neće odustati od istorije.

Makron: Proširenje EU nije realno

Predsednik Francuske Emanuel Makron založio se za stvaranje "Evropske političke zajednice" kako bi se povećala saradnja Evropske unije s drugim evropskim zemljama, pošto njihovo pristupanje Uniji nije realno u skorijoj budućnosti.

"Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Evropu, ali je lestvica kada su u pitanju integracije postavljena vrlo visoko, pa nećemo moći da integrišemo neke države u narednim godinama ili čak decenijama", rekao je Makron na konferenciji za medije po završetku Konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu, prenosi Hina.

S tim državama bi Evropska unija ostvarivala političku saradnju, a sarađivali bi i kada se radi o "kolektivnoj bezbednosti" što je, kako je istakao Makron, "korak prema bezbednosnoj arhitekturi koja nam je potrebna".

Format saradnje s evropskim zemljama koje nisu članice EU samo kroz evropske integracije blokira u određenoj meri energetsku, kulturnu i drugu saradnju, smatra francuski predsednik i ističe da je "neophodno stvoriti veze i privezati te zemlje".

Pethodno je Makron u svom govoru u Evropskom parlamentu poručio da će pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji trajati.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022