Vesti
Politika

Radev ne prihvata, a Makronu nije realno

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da njegova zemlja neće odgovoriti ni na kakav "ultimatum" da podrži pregovore o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio "drugim evropskim zemljama" da njihovo pristupanje Uniji nije realno u skorijoj budućnosti.
Radev ne prihvata, a Makronu nije realno
Francuski predsednik Emanuel Makron govori na skupu o budućnosti Evrope u Strazburu (Foto FoNet/AP)

Bugarska je krajem 2020. godine stavila veto na početak pregovora o članstvu Severne Makedonije, uz obrazloženje da Skoplje ne sprovodi bilateralni sporazum iz 2017. godine, posebno deo koji se odnosi na zajedničku istoriju i jezik, prenosi Slobodna Evropa.

"Izuzetno je neprikladno i nije korisno davati ultimatume Bugarskoj", rekao je Radev novinarima u Sofiji, komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija.

Prema bugarskim medijima, Osmani je navodno rekao da do juna, odnosno do kraja francuskog predsedavanja EU, postoji mogućnost razvoja veza između Bugarske i Severne Makedonije.

Bugarski veto je uticao na i početak pregovora EU sa Albanijom, koji su takođe blokirani.

Radev je danas rekao da postoji "spoljni pritisak" na Bugarsku i optužio je Severnu Makedoniju za "kršenje ljudskih prava (etničkih Bugara), kršenje kriterijuma iz Kopenhagena i za govor mržnje", dodavši da je to nespojivo s evropskim principima i vrednostima.

Prema kriterijumima iz Kopenhagena, države koje žele da se pridruže Evropskoj uniji moraju da ispune određene uslove, kao što je postojanje institucija za očuvanje demokratskog upravljanja i ljudskih prava.

Kritičari bugarskog premijera Kirila Petkova, kao i nacionalisti, optužuju predsednika vlade da do sredine godine želi da povuče veto zbog "spoljnog pritiska".

Radav i Petkov su se prepirali oko niza pitanja, a nedavno i oko slanja oružja Ukrajini. Radev, za koga se smatra da je proruski orijentisan protivi se tome, dok je Petkov bio za.

Severna Makedonija i Bugarska potpisale su Dogovor o dobrosusedstvu 2017. godine, a Bugarska je 2019. usvojila Deklaraciju u parlamentu, u kojoj je postavljen veliki deo uslova na čijem ispunjenju se sada insistira.

Bugarska je počela blokadu evrointegracija Severne Makedonije 2020. godine, najpre insistiranjem na temama povezanim sa istorijom i jezikom.

Kasnije je Radev počeo da insistira i na pravima makedonskih Bugara, a premijer Petkov najvio je formiranje pet radnih grupa povezanih sa temama kao što su ekonomija i kultura, ali istovremeno kaže da se neće odustati od istorije.

Makron: Proširenje EU nije realno

Predsednik Francuske Emanuel Makron založio se za stvaranje "Evropske političke zajednice" kako bi se povećala saradnja Evropske unije s drugim evropskim zemljama, pošto njihovo pristupanje Uniji nije realno u skorijoj budućnosti.

"Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Evropu, ali je lestvica kada su u pitanju integracije postavljena vrlo visoko, pa nećemo moći da integrišemo neke države u narednim godinama ili čak decenijama", rekao je Makron na konferenciji za medije po završetku Konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu, prenosi Hina.

S tim državama bi Evropska unija ostvarivala političku saradnju, a sarađivali bi i kada se radi o "kolektivnoj bezbednosti" što je, kako je istakao Makron, "korak prema bezbednosnoj arhitekturi koja nam je potrebna".

Format saradnje s evropskim zemljama koje nisu članice EU samo kroz evropske integracije blokira u određenoj meri energetsku, kulturnu i drugu saradnju, smatra francuski predsednik i ističe da je "neophodno stvoriti veze i privezati te zemlje".

Pethodno je Makron u svom govoru u Evropskom parlamentu poručio da će pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji trajati.Ostale vesti

Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022
Selaković i Varhleji o EU, Kosovu, Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

  • 16.05.2022