Vesti
Politika

Radaković: Nestaje pravni vakum na severu Kosova

Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković izjavio je danas da sa početkom rada Osnovnog suda, tužilaštva i odeljenje Apelacionog suda u Mitrovici nestaje dugogodišnji pravni vakum na severu Kosova.
Radaković: Nestaje pravni vakum na severu Kosova
Dušan Radaković (Foto Kim)

Radaković je gostujući u jutarnjem dnevniku Radija Kontakt plus, istakao da “de facto” posle 18 godina sud i zakoni počinju da funkcionišu na severu Kosova punim kapacitetom.

“Sud otpočinje da radi, juče je obavljena raspodela kancelarija, sudije su se javile na posao, to je dobar početak jer konačno posle 18 godina možemo da osetimo kako funcioniše jedan sud koji je velika potreba stanovništva”, rekao je Radaković.

On je govorio i o izazovima sa kojima će se susresti integrisane sudije i tužioci. U tom pravcu naveo je da najmlađi sudija koji je integrisan ima 18 godina radnog iskustva, da se radi o iskusnim sudijama ali da će prvi izazov biti premoštavanje razlika koje postoje u krivičnom zakoniku.

Druga stvar je sam kosovski, administrativni sistem, jezik, prevodi, raspodela predmeta i sve će to biti izazovi za sudije i tužioce na početku rada u okviru integrisanog pravosuđa, dodao je Radaković i istakao da što pre krene rad sudija i tužilaca na konkretnim predmetima to će biti bolje za građane.

Radaković je naglasio da će Apelacioni sud imati dosta posla jer je, kako je naveo, preko 40.000 slučajeva, koji se odnose na imovinske sporove u regionu Peći i Kline, sporno nakon što su građani izgubili imovinu zbog velikog broja fiktivnih ugovora.

Radaković je kazao da će Centar za zastupanje demokratske kulture nastaviti sa monitorisanjem rada sudova na severu Kosova, podsetivši da za to imaju zeleno svetlo Sudskog saveta Kosova. Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021