Vesti
Politika

Rada Trajković savetnica ministra Rašića

Nekadašnja poslanica u Skupštini Kosova i predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković imenovana je jutros za savetnicu ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. „Jutros su uzeli moje podatke i jutros sam imenovana“, kazala je Trajkovićeva za Kim.
Rada Trajković savetnica ministra Rašića
Rada Trajković (Foto arhiva Kim)

Na pitanje kako će savetovati Rašića, Rada Trajković je rekla da je „prioritet je da se Srbi sa Kosova i Metohije gledaju kao celina“.

„Mislim da je suviše veliki akcenat dat na sever Kosova i nekako su Srbi po enklavama zapostavljeni. To je jedno, a drugo ohrabrićemo glas Srba koji je autentičan, koji je potisnut jednom mentalnom okupacijom koja je došla od Srpske liste i kriminogenih elemenata unutar te liste, mislim pre svega na njihovog potpredsednika“, rekla je Trajkovićeva za Kim.

Trajkovićeva ističe da dolazi vreme kada će Srbi početi ponovo da se slobodno izražavaju.

„Biće slobodno negodovanje, slobodno neslaganje i slobodno iznošenja svojih stavova. Sloboda nam je sada ukinuta od institucija koje sada deluju“, rekla je Trajkovićeva ističući da je ta sloboda ograničena od Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Reagujući na najavu Srpske liste da će uputiti žalbu Ustavnom sudu zbog, kako su naveli, protivzakonitog imenovanja Rašića, Trajkovićeva je kazala da je to imenovanje legalno i legitimno. „Naš politički entitet je ušao u parlament, bez obzira što je preko nas ušao i napistio, odnosno priklonio se Srpskoj listi. Znači naš politički entitet je deo parlamenta“, rekla je Trajkovićeva.

 Ostale vesti

Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023
U izveštaju na sajtu Vlade Srbije navedeno „Republika Kosovo“, pa ispravljeno
Deo opozicije ukazao je večeras da je na engleskoj verziji sajta vlade u izveštaju o sednici Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio detalje nemačko-francuskog predloga Kosova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u tački dva sporazuma koja se tiče formiranja ZSO napisano "Republika Kosovo".
  • 05.02.2023