Vesti
Politika

Rada Trajković: Predsednik Vučić opstruiše istragu ubistva Ivanovića

Ubistvo Olivera Ivanovića je državni terorizam koji se sproveo nad jednim političarem sa ciljem da produži vladavinu na tom prostoru, kaže Rada Trajković.
Rada Trajković: Predsednik Vučić opstruiše istragu ubistva Ivanovića
Rada Trajković (Foto N1)

Predsednica Evropskog pokreta za Kosovo i Metohiju Rada Trajković izjavila je u Novom danu da opstrukcija u istrazi ubistva Olivera Ivanovića "dolazi direktno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Kako drugačije da razumem. Ako vi imate predsednika države koji izlazi sa istražnim materijalom i otkriva ga javnosti u toku istrage, to je poruka onima koji su svedočili ili onima koji planiraju da svedoče da on sve odmah saznaje. Meta sam mu bila ja, povod u stvari, a suština je ležala u tome da on na indirektan način sprečava istragu", ocenjuje Trajković.

Predsednik Srbije je nedavno optužio Radu Trajković da je njen iskaz u istrazi Prištine za ubistvo Olivera Ivanovića zbog čega se dvojica Srba od 23. novembra do danas nalaze u pritvoru. Korak dalje je otišao direktor Kancelarije za Kosovu Marko Đurić koji je na Tviteru objavio dokument za koji tvrdi da je autentičan koji pokazuje šta je u istrazi rekla Rada Trajković.

Rada Trajković to demantuje i kaže da je državni zvaničnici i tabloidi stavljaju na listu za odstrel, dok Đurić traži zaštitu jer kaže da je dobio pretnje smrću zbog čitavog ovog slučaja.

"Predsednik Vučić pravi kampanju sa svojim stranačkim biltenima Informer i Alo, to je toliko jasno. Na istim onim na kojima je pre mene bio i Oliver - Alo, Informer, Pink, TV Most...", kaže Trajković.

Trajković kaže da su mnogi Srbi, koji su imali komunikaciju s Oliverom Ivanovićem, pozvani od strane specijalnog tužioca da daju izjave.

"Između ostalih i ja. Na stolu specijalnog tužioca su bile sve moje izjave, iz medija uglavnom. Bilo je i lične prepiske. Ali bilo je i moje gostovanje na dan ubistva na TV Hepi u Beogradu gde sam sve isto govorila - da iza zločina stoji, u smislu organizacije i logistike, mafija sa severa Kosova", navodi Trajković.

Dodaje da tom prilikom kazala da veruje da je "umešan i deo službe bezbednosti Srbije".

"Ne znam da li je bezbednost Srbije koristila mafiju ili je mafija koristila bezbednost Srbije, ali je očigledno da se radilo na nekom zajedničkom projektu", smatra ona.

Trajković kaže da je objavljeni dokument problematičan iz dva razloga.

"Prvo, jer se u toku istrage otvara dokument i to je u pravnom smislu problematično i zabranjeno. Drugo, prva strana izveštaja gde bi trebalo da bude originalan zahtev za produžavanje pritvora dvojici osumnjičenih deluje falsifikovano", kaže Trajković.

S druge strane, dodaje Trajković, njena izjava nije problematična jer je to, kako kaže, uglavnom ono što je i javno govorila.

Ona ističe da njena izjava nije doprinela proširenju istrage i zahtevu za produžetak pritvora osumnjičenima.

"Osoba koja svedoči se nalazi pod šifrom, njen identitet nije poznat", naglašava Trajković.

Trajković je istakla da će od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zahtevati da, kad napušta teritoriju Kosova i Metohije, dobije pratnju i zaštitu zbog ugrožavanja bezbednosti "zbog pretnji koje dolaze od predsednika države".Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022