Vesti
Politika

Rada Trajković: Predsednik Vučić opstruiše istragu ubistva Ivanovića

Ubistvo Olivera Ivanovića je državni terorizam koji se sproveo nad jednim političarem sa ciljem da produži vladavinu na tom prostoru, kaže Rada Trajković.
Rada Trajković: Predsednik Vučić opstruiše istragu ubistva Ivanovića
Rada Trajković (Foto N1)

Predsednica Evropskog pokreta za Kosovo i Metohiju Rada Trajković izjavila je u Novom danu da opstrukcija u istrazi ubistva Olivera Ivanovića "dolazi direktno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Kako drugačije da razumem. Ako vi imate predsednika države koji izlazi sa istražnim materijalom i otkriva ga javnosti u toku istrage, to je poruka onima koji su svedočili ili onima koji planiraju da svedoče da on sve odmah saznaje. Meta sam mu bila ja, povod u stvari, a suština je ležala u tome da on na indirektan način sprečava istragu", ocenjuje Trajković.

Predsednik Srbije je nedavno optužio Radu Trajković da je njen iskaz u istrazi Prištine za ubistvo Olivera Ivanovića zbog čega se dvojica Srba od 23. novembra do danas nalaze u pritvoru. Korak dalje je otišao direktor Kancelarije za Kosovu Marko Đurić koji je na Tviteru objavio dokument za koji tvrdi da je autentičan koji pokazuje šta je u istrazi rekla Rada Trajković.

Rada Trajković to demantuje i kaže da je državni zvaničnici i tabloidi stavljaju na listu za odstrel, dok Đurić traži zaštitu jer kaže da je dobio pretnje smrću zbog čitavog ovog slučaja.

"Predsednik Vučić pravi kampanju sa svojim stranačkim biltenima Informer i Alo, to je toliko jasno. Na istim onim na kojima je pre mene bio i Oliver - Alo, Informer, Pink, TV Most...", kaže Trajković.

Trajković kaže da su mnogi Srbi, koji su imali komunikaciju s Oliverom Ivanovićem, pozvani od strane specijalnog tužioca da daju izjave.

"Između ostalih i ja. Na stolu specijalnog tužioca su bile sve moje izjave, iz medija uglavnom. Bilo je i lične prepiske. Ali bilo je i moje gostovanje na dan ubistva na TV Hepi u Beogradu gde sam sve isto govorila - da iza zločina stoji, u smislu organizacije i logistike, mafija sa severa Kosova", navodi Trajković.

Dodaje da tom prilikom kazala da veruje da je "umešan i deo službe bezbednosti Srbije".

"Ne znam da li je bezbednost Srbije koristila mafiju ili je mafija koristila bezbednost Srbije, ali je očigledno da se radilo na nekom zajedničkom projektu", smatra ona.

Trajković kaže da je objavljeni dokument problematičan iz dva razloga.

"Prvo, jer se u toku istrage otvara dokument i to je u pravnom smislu problematično i zabranjeno. Drugo, prva strana izveštaja gde bi trebalo da bude originalan zahtev za produžavanje pritvora dvojici osumnjičenih deluje falsifikovano", kaže Trajković.

S druge strane, dodaje Trajković, njena izjava nije problematična jer je to, kako kaže, uglavnom ono što je i javno govorila.

Ona ističe da njena izjava nije doprinela proširenju istrage i zahtevu za produžetak pritvora osumnjičenima.

"Osoba koja svedoči se nalazi pod šifrom, njen identitet nije poznat", naglašava Trajković.

Trajković je istakla da će od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zahtevati da, kad napušta teritoriju Kosova i Metohije, dobije pratnju i zaštitu zbog ugrožavanja bezbednosti "zbog pretnji koje dolaze od predsednika države".Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020