Putin: Rusija je za kompromis o Kosovu na osnovu Rezolucije 1244

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija i Srbija deli stav da je važno da situacija u regionu ostane stabilna i bezbedna, a da je ruski stav o pitanju Kosova jasan i da se zalaže za postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244.

Podeli ovaj članak sa:
  • Putin na konferenciji u Beogradu (Foto Tanjug)

Rusija je uvek učestvovala u tom pitanju, ali posrednik je u dijalogu EU, a ne Rusija, rekao je Putin i podsetio da nije formirana ZSO i slabo su ispunjene obaveze koje su dogovarane.

Nažalost, kosovske vlasti preduzele su nekoliko provokativnih koraka što je pogoršalo situaciju, izjave

kosovske strane o formiranju vojske predstavlja kršenje rezolucije SB UN 1244, dodao je on i naveo da Rusija deli zabrinutost srpskog rukovodstva da bi takvi koraci mogli da dovedu do destabilizacije na Balkanu.

Pažljivo pratmo šta se događa u regionu, rekao je Putin i najavio da će raditi sa partnerima da međunarodno pravo bude ispoštovano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je zahvalio Rusiji i Putinu, ali i šefu dipomatije Sergeju Lavrovu na podršci Srbije u svim međunarodnim forumima na očuvanju nezavisnosti Srbije i njenog integriteta.

Obavestio sam Putina o protivpravno uvedenim taksama koje sprovode albanske vlasti i obavestio ga o osnivanju takozvane Vojske Kosova suprotno Rezuluciji 1244. Rekao sam da je Srbija uvek spremna za razgvore, komropmise, ali neće da pristane na poniženja, rekao je Vučić.

Plašim se da neki ljudi nisu spremni za kompromise ali nikome nećemo dozvolti da unizi Srbiju, predočio je Vučić.

Mi pregovore po pitanju Kosova smo vodili dok takse nisu uvedene, pod okriljem EU, a što se tiče Rusije, bez Rusije I njene snage u SB UN jasno je da nikakavg rešenja neće biti. Pre svakog rešenja ja ću se posavetovati sa predsednikom Putinom, rekao je Vučić.

Ne vidim rešenje, nadam mu se, ali ne mislim da je blizu I da ćemo ga u nekom skorom roku postići, rekao je on. Nemam problem šta će ko da govori u svetu, ali Srbija se diči činjenicom da je slobodna, nezavisna država u donošenju odluku. Donosi odluke na osnovu volje njenih graana, a ne drugih vlada. Niko nam neće odlučivati kakvu ćemo politiku voditi, rekao je Vučić na pitanje o komentarima da li će se pojačati pritisci na Srbiju zbog jačanja odnosa sa Rusijom.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane