Vesti
Politika

Putin naredio delimičnu mobilizaciju

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je delimičnu mobilizaciju kako bi ojačao snage u vojnom sukobu u Ukrajini.
Putin naredio delimičnu mobilizaciju
Obaćanje naciji predsednika Rusije Vladimira Putina (Foto FoNet/AP)

Ukaz o delimičnoj mobilizaciji je potpisan, objavljen i stupa na snagu danas, a parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za njeno izvodjenje.

Putin je u obraćanju naveo da je Ministarstvo odbrane preporučilo da se aktiviraju vojni rezervisti, pošto se zemlja suočava sa produženim konfliktom u Ukrajini. Cilj je, kako je naveo, "zaštita Rusije, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osiguravanje bezbednosti Rusa i stanovnika oslobođenih teritorija".

Napomenuo je da ruska vojska deluje na liniji dužoj od 1.000 kilometara, i da se suštinski suprotstavlja "čitavoj vojnoj mašineriji kolektivnog Zapada".

On je precizirao da će biti mobilisani samo vojnici iz rezervnog sastava, pre svega "oni koji su služili u oružanim snagama, imaju odredjene vojne specijalnosti i relevantno iskustvo". Najavio da će svi mobilisani proći dodatnu vojnu obuku.

Putin je obećao podršku u održavanju referenduma u seperatističkim republikama Lugansk i Donjeck, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u Ukrajini za prisajedinjenje Rusiji.

On je kazao da Rusija poseduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva. Naveo je i da Zapad želi da uništi Rusiju.Ostale vesti

Kurti pozvao Albance u Srbiji da se odazovu popisu stanovništva

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je sve Albance koji žive u Srbiji, a posebno one u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da se odazovu popisu stanovništva i dodao da se Albanci u Srbiji "suočavaju sa diskriminacijom".

  • 01.10.2022
Prekinut štrajk zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu
Unija samostalnih sindikata Kosova zvanično je saopštila da je suspendovala štrajk koji je počeo 25. avgusta u javnoj upravi i obrazovanju.
  • 01.10.2022
Vučić nemačkom izaslaniku: Neće biti nezavisnog Kosova onako kako ga planirate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan Manuelu Saracinu da "neće biti nezavisnog Kosova" onako kako to Berlin planira.

  • 01.10.2022
Zaracin: Nećemo prihvatiti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je važno da u dijalogu Kosova i Srbije nema tabu tema.

  • 01.10.2022
Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022