Vesti
Politika

„Put ka EU ne zavisi od Prištine“

Šef kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da napredak Srbije u pridruživanju EU ne treba da zavisi od toka dijaloga Beograda i Prištine i volje prištinskih političara.
„Put ka EU ne zavisi od Prištine“
Marko Đurić (Foto Kim arhiva)

Đurić je rekao u "Kažiprstu" B92 da je stav Srbije da proces pristupanja EU bude što više odvojen od razgovora o normalizaciji i dodao da je do sad, Priština tvrdoglavo odbijala da sprovede promene neophodne za osnivanje Zajednice srpskih opština.

"Spremni smo sa svakim da razgovaramo. Želimo mirne i normalne odnose, ali nismo spremni da žmurimo pred pritiscima i perfidnim i kontinuiranim napadima na pripadnike srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da je stav Srbije da proces pristupanja EU bude što više odvojen od razgovora o normalizaciji, i dodao da je dosad Priština tvrdoglavo odbijala da sprovede promene neophodne za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Komentarišući pritiske i poruke da Srbija neće ući u EU bez priznanja Kosova, Đurić je istakao i da Evropa nije i ne može biti kompletna bez Srbije, ali i da odluke zavise od pojedinačnih stavova članica EU.Ostale vesti

Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku
Analitičari Fadilj Ljepaja i  Ognjen Gogić, različito ocenjuju to što je Građanska inicijativa “Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić”, osvojila nekoliko hiljada glasova u većinski srpskim opštinama. U specijalnoj emisiji posvećenoj rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora Gogić je kazao da to može biti štetno po srpsku zajednicu, dok Ljepaja smatra da je glasanje za pripadnike različitih zajednica potpuno legalno i legitimno.
  • 01.03.2021
Lajčak: U Beograd ne dolazim sa ultimatumom
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, poručuje da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Beogradu ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.
  • 01.03.2021
CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021