Vesti
Politika

„Put ka EU ne zavisi od Prištine“

Šef kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da napredak Srbije u pridruživanju EU ne treba da zavisi od toka dijaloga Beograda i Prištine i volje prištinskih političara.
„Put ka EU ne zavisi od Prištine“
Marko Đurić (Foto Kim arhiva)

Đurić je rekao u "Kažiprstu" B92 da je stav Srbije da proces pristupanja EU bude što više odvojen od razgovora o normalizaciji i dodao da je do sad, Priština tvrdoglavo odbijala da sprovede promene neophodne za osnivanje Zajednice srpskih opština.

"Spremni smo sa svakim da razgovaramo. Želimo mirne i normalne odnose, ali nismo spremni da žmurimo pred pritiscima i perfidnim i kontinuiranim napadima na pripadnike srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da je stav Srbije da proces pristupanja EU bude što više odvojen od razgovora o normalizaciji, i dodao da je dosad Priština tvrdoglavo odbijala da sprovede promene neophodne za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Komentarišući pritiske i poruke da Srbija neće ući u EU bez priznanja Kosova, Đurić je istakao i da Evropa nije i ne može biti kompletna bez Srbije, ali i da odluke zavise od pojedinačnih stavova članica EU.Ostale vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020