Vesti
Politika

Pušteni koordinator RIK-a i vozači kamiona koji su privedeni na Merdaru

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da su kordinator RIK-a i vozači kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni i da se vraćaju u Beograd.
Pušteni koordinator RIK-a i vozači kamiona koji su privedeni na Merdaru
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Trojica vozača kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje refenduma i koordnator Republičke izborne Komsije Marko Janković privedeni su sinoć na prelazu Meredare.

Umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ih na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije, rekao je Petar Petković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema Petkovićevim rečima, njima u oduzeti mobilni telefoni i odvedeni su u kosovsku policiju u Lužanima, desetak kilometara od Merdara ka Podujevu.

Dodao je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni i da su na putu za Beograd.

Petković kaže da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku rekao da je da su prekršeni svi sporazumi, dok se, tvrdi, šef OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport nije ni javio na telefon.

Podsetio je da kosovska skupština danas treba da donese Dekalaraciju o zabrani sprovođenja refrenduma. Od kad je Aljbin Kurti premijer kosovskih instiucija u Prištin, na Kosovu su se dogodila 133 međunacionalna incidenta.

Naglasio je da je zaplenjeni refrendumski matrijal još nalazi na administrativnom prelazu Merdare da OEBS još može da ga distribuira kao što su se obavezali dogovorom od 22. decembra.

Petković kaže da je važno je što se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.

Dodaje da je to isto poručio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Podseća i da je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze.

"Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal, Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima", ističe Petar Petković.

Kaže da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na Kosova poručeno je da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.

"Srbi na KiM će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu", dodaje Petković.

 Ostale vesti

Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022
Vlada Kosova: Reciprocitet neće biti tema u Briselu

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

  • 07.08.2022
Tolkač: Stav Kijeva prema KiM se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je u subotu da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

  • 07.08.2022
Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala

Srpska lista osudila je danas svaki vid ugrožavanja bezbednosti, kako se navodi u saopštenju “bez obzira sa koje strane dolazi”, i pozvala građane da “ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine”.

  • 06.08.2022
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
  • 06.08.2022
Bisljimi: Elektrosever igra opasnu igru, Vlada neće zimi da plaća struju
Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da je Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a i da ova kompanija igra opasnu igru.
  • 06.08.2022