Vesti
Politika

PSD postavio kartonsku bistu Olivera Ivanovića ispred Vlade Kosova

Socijaldemokratska stranka (PSD) postavila je u dvorištu kosovske vlade u Prištini kartonsku bistu Olivera Ivanovića sa prekjučerašnjim rečima kosovskog premijera, a ispred nje položili su i venac. Bivši Kurtijevi saborci u Samoopredeljenju akciju su organizovali kao kritiku na Kurtijevu izjavu o pozitivnoj ulozi srpskog lidera na petogodišnjicu ubistva srpskog lidera.
PSD postavio kartonsku bistu Olivera Ivanovića ispred Vlade Kosova
Katronska bista Olivera Ivanovića u dvorištu Vlade (Foto Dardan Molićaj, Fejsbuk)

Petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića pre dva dana obeležili su pomeni u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima, izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – i to premijera, Aljbina Kurtija, prenosi Kossev.

Nekada i sam ga nazivajući ratnim zločincem, sada je u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa Severa neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija naišla je na brojne negativne reakcije opozicije u Prištini koji su je nazivali „šokantnom i sramnom“.

Istu poruku danas je za Kurtija imao i PSD, upravo performansom ispred zgrade kosovske vlade, u čijem centru je upravo ubijeni srpski lider.

Lider ovog pokreta, Dardan Moljićaj kazao je da „bista“ ima dvostruku funkciju:

„Teši Kurtija sa jedne strane i otkriva njegove tendencije da reinpretira lik Ivanovića s druge“.

I Moljićaj je pokojnog Olivera nazvao osuđenim ratnim zločincem, a Kurti, kaže, njegov lik želi da reinpretira u okviru svog sukoba sa Aleksandrom Vučićem.

„Ovaj premijer je, za svoje potrebe, za svoju ideju o državi, godinama koristio ovog čoveka kao predstavnika zločina na Kosovu. Sada hoće da ga iskoristi pred Vučićem. Ova tendencija je loša“, kazao je Moljićaj prištinskim medijima.

Ujedno je, u objavi na Fejsbuku, poručio kosovskom premijeru da treba da se izvini.

Pored osuda opozicije na račun kosovskog premijera, u emisijama i na portalima tokom jučerašnjeg dana smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavali Kurtiju to što „odaje počast zločincu“, drugi su poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Sam Kurti je ranije o Ivanoviću govorio kao o ratnom zločincu, uključujući i u periodu nakon ubistva.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023