Vesti
Politika

PSD najavila protest za 25. mart, zahtevaju ostavku Aljbina Kurtija

Predsednik Socijaldemokratske partije (PSD) Dardan Molićaj rekao je da je sinoćnji dogovor Кurtija i Vučića u Ohridu štetan za Кosovo.
PSD najavila protest za 25. mart, zahtevaju ostavku Aljbina Kurtija
Dardan Molićaj (Foto Ekonomia Onlajn)

Na konferenciji za novinare, Molićaj je rekao da Кurti nema mandat za ovaj sporazum. Zbog toga PSD traži Кurtijevu ostavku. Molikaj je rekao da je "samoupravljanje za srpsku zajednicu", koje Кurti prodaje kao dostignuće za Кosovo, zapravo čak i štetnije od ZSO.

„Prevara je velika i opasna za demokratiju i građanstvo", dodao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je juče zabeležila veliku pobedu u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

"Zato pozivamo sve vas koji ste protiv dogovora i protiv prevara na protest, u subotu u 14 časova na trgu ’Zahir Pajaziti’“, naveo je šef PSD-a.

„Ono što se iz ovoga zna i što imamo jeste da Кosovo nema priznanje u centru, Кosovo nema čak ni de fakto priznanje, jer se nigde u planu implementacije ne pominju pozitivni efekti plana, niti osnovni sporazum za koji se kaže da je dogovoren 27. februara. To je javna prevara, pitanje potpisivanja ili ne, kao što znate, posrednik nije planirao potpisivanje. Da li će biti potpisa ili ne zavisi od posrednika, tako da je nova tendencija Vlade Кosova da kaže da je ovo dobro, ali nije potpisano“, rekao je Molićaj.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023