Vesti
Politika

PS prikupio potpise za izbor novog predsednika

Pokret Samoopredeljenje prikupio je potrebne potpise za sazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova za izbor novog predsednika.
PS prikupio potpise za izbor novog predsednika
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Za sazivanje sednice za izbor predsednika potrebni su potpisi najmanje 40 poslanika. Potom se saziva predsedništvo Skupštine kako bi se utvrdilo vreme održavanja ove sednice.

Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su obezbeđeni neophodni glasovi i kvorum za izbor predsednika.

"Čekamo sastanak predsedništva (Skupštine). Vreme održavanja sednice još nije poznato. Očekuje se da bude popodne", rekla je Redžepi. Vjosa Osmani se na februarskim izborima kandidovala za predsednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenje i dobila preko 300.000 glasova građana.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je ranije naveo da će poslanici iz redova te partije učestvovati u izboru novog predsednika Kosova. On je 30. marta izjavio da takva odluka doneta na Predsedništvu DSK i izrazio uverenje da će svih 15 poslanika iz njegove stranke ispoštovati takvu odluku.

Sa druge strane, vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj su izjavili da neće podržati Vjosu Osmani u izboru za predsednicu Kosova. Hardinaj je i sam bio kandidat za predsednika na izborima 14. februara.

Inače, na izborima 14. februara, Pokret Samoopredeljenje je osvojio 58 poslaničkih mesta, Demokratska partija Kosova ima 19 poslanika a Alijansa za budućnost Kosova je dobila osam poslaničkih mandata.

Srpska lista je osvojila svih deset mesta rezervisanih za srpsku zajednicu, i još deset mesta su dobile druge nevećinske zajednice koje žive na Kosovu. Za izbor novog predsednika potrebno je 80 glasova poslanika, a ukoliko se u prva dva kruga glasanja on ne izabere organizuje se i treći krug u kome predsednik može biti izabran 61. glasom, ali je svakako potreban kvorum od 80 poslanika.

Kosovo je bez predsednika od 5. novembra 2020. godine kada je Hašim Tači podneo ostavku na tu poziciju jer su Specijalizovana veća protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Istog dana je Vjosa Osmani, kao predsednica Skupštine Kosova, preuzela funkciju vršiteljke dužnosti predsednice Kosova koju je potom 22. marta predala novom predsedniku kosovskog Parlamenta, Gljauku Konjufci.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021