Vesti
Politika

"Prvi put – situacija psihološkog terora Srba nad Srbima"

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji tvrdi da ubistvo Olivera Ivanovića nije bilo u interesu Albanaca.
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

"To je i prvi put da se stvara situacija psihološkog terora jednih Srba nad drugim Srbima. Neću prejudicirati ko je odgovoran, ali to nije bilo u interesu Albanaca, odnosno građana Kosova", rekao je Veselji za hrvatsku agenciju HINA.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, a ni posle mesec dana, kako dodaje Tanjug, nema naznaka da je istraga napredovala, a prištinske privremene vlasti odbijaju mogućnost da se srpski državni organi uključe u istragu.

Veselji kaže i da je ubistvo Ivanovića "zločinački čin usmeren protiv stabilnosti Kosova, bez obzira ko ga je počinio" i kaže da će privesti pravdi i izvršitelje i naručioce atentata.

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK, Veselji priznaje da na Kosovu od početka podeljeni po tom pitanju, ali tvrdi da većina kosovskih građana i političara podržava tu instituciju.

"Emotivno i realno gledajući, to je nešto što je Kosovo najmanje zaslužilo", kaže on.

Na pitanje šta ako sud optuži najviše bivše komandante OVK, a danas vodeće političare, Veselji, koji je takođe bio pripadnik OVK, odgovara:

"Znamo ko je bio agresor, a ko žrtva", kaže Veselji i dodaje da će Kosovo ispuniti svoje "međunarodne obaveze.

Povodom obeležavanja 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, Veselji tvrdi da je "nezavisnost Kosova gotova stvar oko koje nema pregovora" i da "što pre Srbija to shvati pre će postati članica EU"

Smatra da je Beograd i Priština već trebalo da potpišu sveobuhvatni i pravno obvezujući sporazum, i navodi:

"Nema nijednog razumnog i umerenog političara u Srbiji koji nije u stanju da prizna realnost, odnosno nezavisnost Kosova. Ali, ono što moraju da učine jeste da se odmaknu od tog sukoba sa susedima kako bi mogli da nastave dalje".Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021