Vesti
Politika

Prve optužnice za OVK možda na jesen, čeka se i sudija

Prištinski advokat Arianit Koci očekuje da prve optužšnice Specijalnog suda za zločine pripadnika takozvane OVK budu podignute do jeseni ove godine.
Prve optužnice za OVK možda na jesen, čeka se i sudija
Ilustracija (Foto N1)

Na prve optužnice čeka se inače od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Sud, međutim, trenutno nema ni tužioca, posle odlaska Švendimana.

Prištinski mediji su u međuvremenu špekulisali da je na mesto glavnog tužioca Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu izabran američki tužilac Džek Smit, kao i da je on navodno tražio godinu dana vremena kako bi se upoznao sa predmetima i procedurama Specijalog suda.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je, međutim, praktično demantovala da je tužilac, a time i Smit, izabran:

"Procedura imenovanja novog specijalog tužioca je i dalje u toku", potvrdila je Kocijančić za Tanjug.

Arianit Koci, inače jedan od 40 akreditovanih advokata Specijalnog suda, rekao je prištinskim medijima da je zvanični početak rada Suda je usko povezan sa podnošenjem optužnica.

"Dakle, kada bude podignuta prva optužnica, sud je funkcionalan, jer optužnica počinje pod predviđenom pravnom procedurom", rekao je Koci.

On je dodao da, međutm, nema tačnih podataka o tome kada će se to dogoditi, ali da očekuje da će Sud započeti svoj rad tokom jeseni ove godine, prenosi RTS.

Pre toga, morao bi da bude poznat i tužilac.

Prema Kocijevim rečima, u Sudu su u međuvremenu počeli da rade na obezbedivanju naselja u Hagu i na pripremi svojih timova.

Sud za ratne zločine na KiM postao je operativan u julu prošle godine, stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, i od tada nema pravnih prepreka za podizanje optužnica.

Iz Suda nije bilo zvanične najave kada bi prve optužnice mogle da budu podignute.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021