Vesti
Politika

Protiv formiranja ZSO tri četvrtine građana Kosova

Oko 76 odsto građana Kosova je protiv formiranja Zajednice srpskih opština, pokazuju rezultati istraživanja kompanije UBO Consulting.
Protiv formiranja ZSO tri četvrtine građana Kosova
Kosovska Mitrovica, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Kako prenosi Gazeta ekspres, 75,9 odsto građana Kosova se složilo sa konstatacijom da "Kosovo ne bi trebalo da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom", dok se 18,4 odsto ispitanika nije složilo sa tim.

Oko 77,9 odsto ispitanika su mišljenja da "premijer Aljbin Kurti ne bi trebalo da prihvati bilo koji uslov u kom se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Sa izjavom da bi "Skupština Kosova trebalo da ukine sporazum iz 2013. godine, koji predviđa formiranje ZSO" se slaže 68,1 odsto anketiranih, dok 26,2 odsto smatra da bi Kosovo trebalo da garantuje veća prava srpskoj zajednici.

Gazeta ekspres podseća da je Kurti 13. marta rekao da mu je predstavljeno 15 evropskih modela kako bi trebalo formirati ZSO, ali da nije želeo da obrazloži te modele, rekavši samo da su neki od njih već upotrebljeni u evropskim državama u kojima žive nacionalne manjine.Ostale vesti

Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Mišel: Otvorena prilika za napredak ka EU, ali Beograd i Priština moraju da reše sporove

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu. U izjavi za RTS Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su "dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade".

  • 04.10.2023
Ozdemir: Put napred da vodi ka poštovanju kosovske nezavisnosti
"Izuzetno je važno da put napred vodi ka miru, da vodi ka poštovanju granica, da vodi poštovanju kosovske nezavisnosti. I ako je ovo osnova, da je nezavisnost Kosova poštovana, o svemu može da se razgovara. Naravno da je neophodno da se razgovara o situaciji srpske manjine na severu, ali unutar granica Kosova", poručio je u Prištini nemački savezni ministar za hranu i poljoprivredu Džem Ozdemir.
  • 04.10.2023