Vesti
Politika

Protiv formiranja ZSO tri četvrtine građana Kosova

Oko 76 odsto građana Kosova je protiv formiranja Zajednice srpskih opština, pokazuju rezultati istraživanja kompanije UBO Consulting.
Protiv formiranja ZSO tri četvrtine građana Kosova
Kosovska Mitrovica, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Kako prenosi Gazeta ekspres, 75,9 odsto građana Kosova se složilo sa konstatacijom da "Kosovo ne bi trebalo da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom", dok se 18,4 odsto ispitanika nije složilo sa tim.

Oko 77,9 odsto ispitanika su mišljenja da "premijer Aljbin Kurti ne bi trebalo da prihvati bilo koji uslov u kom se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Sa izjavom da bi "Skupština Kosova trebalo da ukine sporazum iz 2013. godine, koji predviđa formiranje ZSO" se slaže 68,1 odsto anketiranih, dok 26,2 odsto smatra da bi Kosovo trebalo da garantuje veća prava srpskoj zajednici.

Gazeta ekspres podseća da je Kurti 13. marta rekao da mu je predstavljeno 15 evropskih modela kako bi trebalo formirati ZSO, ali da nije želeo da obrazloži te modele, rekavši samo da su neki od njih već upotrebljeni u evropskim državama u kojima žive nacionalne manjine.Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023